SAD će prodati Poljskoj 250 tenkova Abrams

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u petak da SAD planira prodati 250 tenkova Abrams Poljskoj, u trenutku kada Washington jača obranu tog ključnog europskog saveznika u jeku krize između Ukrajine i Rusije, piše Reuters.

Austin je to rekao tijekom posjeta Varšavi, čiji su čelnici zabrinuti zbog raspoređivanja tisuća ruskih vojnika u susjednoj Bjelorusiji, u sklopu gomilanja snaga oko Ukrajine, što NATO smatra pripremom za invaziju.”Neke od tih snaga nalaze se na 350 km  od poljske granice”, rekao je Austin.

Ako Rusija napadne Ukrajinu, Poljska bi mogla doživjeti da joj preko granice pristižu tisuće prognanih Ukrajinaca i drugih ljudi, pokušavajući se spasiti s obiteljima od pošasti rata.  U Poljskoj već živi između milijun i dva milijuna Ukrajinaca.

Prodaja tenkova Abrams Poljskoj, u kojoj će se nalaziti i budući američki proturaketni štit, novi je znak jačanja odnosa sa SAD-om na području obrane. Slijedi nakon raspoređivanja gotovo 5000 dodatnih američkih vojnika u Poljsku te dodatnih borbenih zrakoplova, u sklopu američkog odgovora na ukrajinsku krizu. Time je SAD više nego udvostručio svoju vojnu prisutnost u Poljskoj.

Tenk Abrams M1A1 ima četveročlanu posadu i top na ručno punjenje koji može gađati neprijateljske oklopne transportere, pa čak zrakoplove u niskom letu, po navodima proizvođača General Dynamics. “Riječ je o najmodernijoj verziji Abramsa i osigurat će Poljskoj naprednu tenkovsku silu”, rekao je Austin na konferenciji za novinare i dodao da će prodaja “ojačati našu interoperabilnost s poljskim oružanim snagama i povećati kredibilitet naših udruženih napora odvraćanja”. SAD je također poslao zrakoplove F-15 u poljsku zračnu bazu Lask.

“Poljska iz prve ruke zna visoku cijenu koju su platile žrtve agresije većih susjeda i dala je vrijedan doprinos Ukrajini u izgradnji njezinih obrambenih sposobnosti” rekao je Austin. Američki predsjednik Joe Biden isključio je mogućnost slanja američkih vojnika u Ukrajinu ako izbije rat s Rusijom.





Komentari

komentar

You may also like