SAD će proširiti sankcije protiv Venecuele

Američka agencija Bloomberg objavila je kako su Sjedinjene Američke Države spremne proširiti sankcije protiv Venecuele ali, za sada, ta će se ograničenja odnositi samo na pojedine fizičke osobe.

Već tijekom dana SAD mogu zamrznuti aktive 20-orice venecuelanskih službenika bliskih predsjedniku Nikolasu Maduru. Administracija predsjednika Donalda Trumpa već je ranije uvela sankcije protiv predsjednika Madura, nakon što je on odlučio promijeniti ustav zemlje. Amerikanci su prijetili uvođenjem sankcija i protiv venecuelanskog naftnog sektora, ali to ipak nisu učinili.

Kao prvo, zato što je Venecuela  treći po važnosti isporučitelj nafte na američko tržište, nakon Kanade i Saudijske Arabije. Pritom je zanimljivo da je nacionalna naftna kompanija Venecuele sama smanjila izvoz nafte u SAD, a povećala njezin izvoz na rusko tržište.

Agencija Reuters navodi kako je venecuelanska državna naftna tvrtka PDVSA (Petroleos de Venezuela S.A.) snizila izvoz nafte američkom partneru Citgo Petroleum, a da su, obratno, isporuke ruskom „Rosnjeftu“ porasle. Porast isporuka ruskom partneru rezultat je sporazuma iz proljeća ove godine, kojim je omogućeno da se na taj način vrati kredit koji je ruska tvrtka dala PDVSA, u iznosu od 1,5 milijardi dolara.

Venecuelansko gospodarstvo gotovo u cijelosti ovisi o naftnoj industriji, na koju otpada oko 95% izvoza te zemlje. Zbog toga bi bilo kakve sankcije prema njezinom naftnom sektoru pogubno utjecale na ukupno gospodarsko stanje zemlje, koje je ionako kaotično.
Pad cijena nafte od kraja 2014. godine prouzročio je oštri pad venecuelanskog gospodarstva. Prema prognozi MMF-a, inflacija u zemlji tijekom ove godine dosegnut će golemih 720%.
Međutim, predsjednik Maduro ostaje pri svom i izjavljuje nakon uvođenja američkih sankcija protiv njega, kako ga SAD ne mogu ustrašiti.
Prema mišljenju Alavan Business Advisory, objavljenog na američkom CNBC-u, problem s američkim naftnim sankcijama je taj što će ih Maduro vjerojatno „preživjeti“, a  čak ih može iskoristiti u vlastite ciljeve, tvrdeći kako se on „stvarno bori s američkim pokušajem smjene režima“.

Što se tiče cijena nafte, one su u prvoj fazi porasle, u vrijeme američkih prijetnji uvođenja sankcija protiv tvrtke PDVSA. Sada se sve svelo „u normalu“ jer se vidi kako Amerikancima nedostaje hrabrosti za uvođenja tog oblika sankcija zbog mogućih šteta po samih sebe.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like