SAD će razmjestiti rakete na otoke blizu kineske granice

Američka vlada planira rasporediti rakete na otoke u Istočnokineskom i Južnokineskom moru kako bi se suprotstavila kineskim aktivnostima u regiji, izvješćuje u petak, 5. ožujka, japanski medij Nikkei pozivajući se na dokument o financiranju poslan od strane zapovjedništva vojske SAD-a u Indo-tihooceanskoj regiji.

Raspoređivanje projektila sačuvat će obrambeni potencijal američkih snaga u slučaju napada iz Kine. Rakete bi se trebalo postaviti na mobilne lansere i raširiti ih kako bi se smanjila opasnost od uništenja. S tim u svezi, američka vojska namjerava u regiji rasporediti rakete zemlja-more dometa do 200 km. Uz to, razmatra se mogućnost postavljanja projektila srednjeg dometa. Američka vlada mu tu svrhu planira izdvojiti proračunski iznos od 27,3 milijarde dolara u roku od šest godina.

Podsjećamo: u spomenutim akvatorijima različite se države spore za pojedine, tamo smještene otoke. Što se tiče Istočnokineskog mora, u njemu se spore Kina i Japan oko otočja  Senkaki (kin. Diaoyu) koji je eskalirao u rujnu 2012. nakon što ih je japanska vlada kupile od privatnih vlasnika. U Južnokineskom moru sporovi se vode oko arhipelaga Spratly i njemu susjednih Paracelskih otoka, na koje pretendiraju Kina, Vijetnam, Brunej, Malezija i Filipini.

 

 

Komentari

komentar
You may also like