SAD će uvesti carine na ukupan uvoz iz Kine ukoliko propadnu pregovori Trump-Jinping

 

Američka vlada namjerava objaviti primjenu carina na sve preostale kineske robe, koje do sada nisu na spisku carinjenja, ukoliko pregovori Donalda Trumpa i Xi Jinpinga završe neuspjehom.

To je jučer, 29. listopada, objavio Bloomberg, pozivajući se na neimenovane izvore. Pregovori između američkog i kineskog predsjednika, kako se očekuje, održat će se krajem studenog, u okviru summita država G20 u Buenos Airesu, glavnom gradu Argentine.

U slučaju propasti pregovora, navodi izvor, Trumova administracija sprema se početkom prosinca objaviti primjenu carina na sve kineske proizvode koji se uvoze u SAD. Prema ocjeni Bloomberga, radi se o robama u iznosu od 257 milijardi dolara (koje do sada nisu na carinskom spisku), ukoliko se služimo podacima o njihovom  uvozu u SAD tijekom 2017.g. S obzirom na zakonske rokove za primjenu carina, koje startaju 60 dana nakon službene objave, nove carine bi se počele primjenjivati upravo u vrijeme proslave kineske Nove godine po lunarnom kalaendaru tj. početkom veljače.

Pretpostavlja se da će Peking ovakve američke najave (s dodatnim „čestitkama“ za Novu godinu), kao i do sada, označiti ucjenom i pritiscima s ciljem dobivanja što povoljnijih dividendi u međusobnoj trgovini, što će značiti još dublji ulazak i trgovinski rat dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like