SAD će uvesti carinu od 200 posto na aluminij iz Rusije

Sjedinjene Američke Države uvest će carinu od 200 posto na aluminij proizveden u Rusiji počevši od 10. ožujka, objavila je u petak Bijela kuća, najavljujući širok spektar sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Reuters.

SAD će uvesti i carinu od 200 posto na uvezeni aluminij u kojem se nalazi aluminij iz Rusije, počevši od 10. travnja, po Bijeloj kući.

Ruski aluminij proizvodi Rusal koji pokriva šest posto globalne opskrbe. Izvoz u SAD činio je sedam posto prihoda Rusala u prvoj polovici 2022. godine.

Analitičari su ovaj mjesec rekli da bi Rusija na tu mjeru mogla odgovoriti ograničavanjem izvoza nikla i paladija koji su važni za SAD. Nikal je važan za aeronautičku industriju i baterije za električna vozila. Paladij je ključan sastojak za automobilske katalizatore.

Istodobno, američko ministarstvo trgovine u petak je kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu uvelo sankcije desecima poduzeća uključujući poduzeća u Kini, Kanadi i Francuskoj, dodavši ih na popis poduzeća s kojima se ograničava trgovina.

Time se, u povodu prve godišnjice rata, želi nastaviti “napore da se ruskoj obrambenoj industrijskoj bazi i vojsci prekine pristup čak i niskotehnološkoj potrošačkoj robi koju žele nabaviti kako bi Rusija nastavila rat”, navodi se u priopćenju.





Na popis su dodani deseci poduzeća uključujući 79 poduzeća iz Rusije, pet iz Kine, dva iz Kanade i tri iz Francuske, Nizozemske i Luksemburga.

Bijela kuća: SAD donosi nove, “oštre” sankcije Rusiji





Komentari

komentar

You may also like