SAD će uvesti nove sankcije protiv Kube; kubanska reakcija

Sjedinjene Države uskoro će uvesti dodatne sankcije protiv Kube zbog odgovora državnih vlasti na nedavne prosvjede u toj zemlji, potvrdio je predsjednik SAD-a Joe Biden primajući u Bijeloj kući skupinu Kubanki koje žive u Sjedinjenim Državama, izvijestila je televizija C-SPAN.

“Bit će još (sankcija) dok ne dođe do dramatičnih promjena na Kubi, što ne očekujem”, izjavio je američki čelnik, dodavši kako je naredio „američkom Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu financija da mu u roku od mjesec dana dostave preporuke o tome kako maksimalno povećati (novčane) doznake kubanskom narodu bez da kubanska vojska preuzme svoj dio”.

Naglasio je kako će Washington nastaviti s uvođenjem sankcija kubanskim dužnosnicima odgovornim za “zlouporabe od strane režima”. Sada se pojačava potpora stanovnicima kako bi im se omogućio pristup internetu i zaobilaženje cenzure, kazao je Biden. Istodobno se i “proširuje pomoć političkim zatvorenicima”.

Na objavu ovih Bidenovih riječi reagiralo je kubansko Ministarstvo vanjskih poslova, naglašavajući kako one imaju za cilj dezinformacije i opravdavanje blokade otoka., i da služe za unutarnje političke ciljeve Washingtona, kako je to formulirao ministar vanjskih poslova te zemlje Bruno Rodriguez Parrilla.

“Sastanak predsjednika Bidena s kubanskim disidentima farsa je koja opravdava operaciju promjene vlade na Kubi. Američku vladu zanima samo izborni potencijal Floride i zanemaruje zahtjeve kubanskog naroda”, dodao je šef kubanske diplomacije.

Podsjećamo: američko Ministarstvo financija u petak je dodalo svojim sankcijskim popisima kubansku policiju, kao i njezinog čelnika Oscara Callejasa Valkarsea i njegovog prvog zamjenika Eddieja Sierra Ariasa. Nešto ranije, 22. srpnja, američka administracija uvela je sankcije protiv ministra kubanskih Revolucionarnih oružanih snaga Alvara Lópeza Miere i specijalnih postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova zemlje.
 

Komentari

komentar

You may also like