SAD: Danas glasovanje o prijedlogu zakona o neovisnosti Portorika

Portorikanci bi se mogli pomaknuti korak bliže referendumu o tome treba li taj otok postati američka država, neovisna država ili imati neku drugu vrstu vlade kada Zastupnički dom u četvrtak bude glasovao o prijedlogu zakona kojim se opisuje taj proces, izvještava Reuters.

Povjerenstvo Zastupničkog doma odobrilo je jučer Zakon o statusu Portorika, otvarajući put punom glasovanju Zastupničkog doma. Zakon postavlja uvjete za održavanje referenduma kao i za tri potencijalna samoupravna statusa Portorika, neovisnost, punu državnost SAD-a ili suverenitet sa slobodnim udruživanjem sa Sjedinjenim Državama. Potonji je na snazi u Mikroneziji, Palauu i Maršalovim otocima.

Portoriko koji ima oko 3.3 milijuna ljudi i visoku stopu siromaštva, postao je teritorij SAD-a 1898. Aktivisti su se desetljećima zalagali za veće samoodređenje, uključujući državnost. Od 1960-ih do danas, na tu je temu održano šest referenduma, ali oni nisu bili obvezujući. Samo američki kongres može dodijeliti državnost.

“Nakon 124 godine kolonijalizma, Portorikanci zaslužuju pošten, transparentan i demokratski proces za konačno rješavanje pitanja svoga statusa”, napisala je na Twitteru zastupnica Nydia Velazquez, demokratska kosponzorica zakona.

Građani tog karipskog otoka su Amerikanci, ali nemaju pravo glasa u Kongresu, ne mogu glasati na predsjedničkim izborima, ne plaćaju savezni porez na dohodak zarađen na otoku i nemaju jednake uvjete za neke savezne programe kao ostali građani SAD-a. Ako prijedlog zakona prođe u Zastupničkom domu, trebat će mu 60 glasova u usko podijeljenom Senatu i potpis demokratskog predsjednika Joea Bidena da postane zakon.

Komentari

komentar





You may also like