SAD: Deseci tisuća prosvjeduju protiv oružanog nasilja

Deseci tisuća ljudi demonstrirali su u subotu protiv oružanog nasilja diljem SAD-a nakon serije masovnih pucnjava posljednjih mjeseci, izvještava Anadolu Agency.

Prosvjede, koji pozivaju na akciju protiv kontrole oružja, organizirala je organizacija March For Our Lives, koju su osnovali učenici koji su preživjeli masovnu pucnjavu u školi u Parklandu na Floridi 2018. godine.

U Washingtonu, demonstranti su se okupili u području National Mall-a, noseći transparente na kojima je pisalo “Kontrola oružja sada”, “Prekini oružano nasilje”, “Dosta je bilo” i “Zaštiti djecu, a ne oružje”. Gradonačelnica Muriel Bowser također se obratila okupljenima oko spomenika Washingtonu, tražeći od Kongresa da provede “zdravorazumske” zakone o oružju u borbi protiv nasilja nad oružjem. “Zdrav razum je zabraniti jurišne puške u našoj zemlji”, rekao je Bowser. Njoj su se pridružila i djeca koja su nosila transparente na kojima je pisalo “Knjige, a ne meci” i “Djeca za sigurne škole”.

Demonstracije širom zemlje bile su odgovor na posljednju pucnjavu u školi u Uvaldeu u Texasu i smrtonosni rasistički napad u Buffalu u New Yorku. Osamnaestogodišnji napadač ušao je u osnovnu školu u Uvaldeu i ubio 19 učenika i dvoje učitelja 24. svibnja. Deset dana prije te pucnjave, naoružani bijelac upao je u supermarket u četvrti s većinskim crncima u Buffalu i ubio 10 ljudi. Vlasti su pucnjavu u Buffalu nazvale “rasno motiviranim zločinom iz mržnje”.

Američki predsjednik Joe Biden više je puta pozvao Kongres da donese strože zakone o oružju kako bi se smanjilo nasilje oružjem u cijeloj zemlji. Zastupnički dom usvojio je ovaj tjedan “Zakon o zaštiti naše djece”, čiji je cilj sprječavanje oružanog nasilja. Zakonom se, između ostalih mjera, nastoji podići dob za kupnju automatskih pušaka s 18 na 21 godinu.

Osim u glavnom gradu SAD-a, demonstracije su održane i u New Yorku, Los Angelesu, Chicagu, Bostonu i drugim gradovima. Najmanje 255 masovnih pucnjava dogodilo se u SAD-u ove godine, prema neprofitnoj organizaciji za praćenje Gun Violence Archive.





 

Komentari

komentar





You may also like