SAD dobio pljusku: Indija neće njihove F-16

Ministar obrane Indije Manohar Parrikar izjavio je kako nisu zainteresirani za kupnju američkih F-16 lovaca unatoč agresivnom lobiranju Lockheed Martina.

U onome što bi se moglo shvatiti kao pljuska SAD-u, Indija je također odbila prijedlog Lockheed Martina da F-16 lovce proizvode u Indiji.

Ministar obrane je odgovorio na upit zakonodavca koji je predložio da indijski vojni piloti sakupe iskustvo iz prve ruke leteći na F-16s tijekom zajedničke vojne vježbe Red Flag na Aljasci. Parrikar je obavijestio parlament kako je ključni dio vojne vježbe Red Flag uvježbavanje i prilagodba indijskog ratnog zrakoplovstva za borbu protiv zrakoplova poput F-16.

”Kroz vježbu ćemo sakupiti ključne podatke o borbi protiv zrakoplova koje naši suparnici imaju u svom sastavu. Tako da u stvari, tamo učimo kako se s njima nositi,” napominje Parrikar.

Izjava indijskog ministra obrane dolazi nakon posljednjih očajničkih pokušaja Lockheed Martina da proda svoje F-16 zrakoplove Indiji, bilo izravno, bilo kao zajednički poduhvat s indijskim kompanijama. Ranije ovog mjeseca, predstavnici američkog proizvođača oružja sastali su se s dužnosnicima indijskog Ministarstva obrane kako bi razgovarali o podizanju proizvodne linije u Indiji. Prema izvorima iz ministarstva, LM je uočio priliku da bude dio projekta ”Napravi u Indiji” ali nisu uspjeli postići nikakav konkretan dogovor. Ranije ove godine, ministar obrane najavio je kako će Indija uključiti privatni sektor za izgradnju jedne ili više proizvodnih pogoza za borbene zrakoplove, baš pod kampanjom ”Napravi u Indiji.”

Izvor: Sputnik





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like