SAD dodao Tursku na popis zemalja koje sudjeluju u korištenju djece vojnika

Jučer su SAD dodale Tursku na popis država koje koriste djecu kao ratnike ili podržavaju da se maloljetnici uključe u ratovanje. Ovo je prvi puta da je NATO članica našla na popisu “Trgovanje ljudima 2021” (TIP) zbog “osiguravanja opipljive potpore” frakcijama u Siriji i Libiji koje novače djecu i daju im oružje u ruke, prenosi Reuters

Državno tajništvo SAD-a tvrdi da Turska podržava Sultan Murad diviziju u Siriji koja koristi djecu. Iz SAD-a tvrde da Turska podržava i militantne struje u Libiji i tako sudjeluje u nedirektnom ratovanju (“proxy”).

Turska je u regiji vojno podržavala pokrete protiv Rusije, ali i protiv SAD-a (Kurdi su saveznici Americi). Zbog toga postoji šansa da je ovaj novi potez Amerike više političkog karaktera i označava neslaganje s vojnim uplitanjem Turske, a ne govori o stvarnoj brizi za dječje vojnike.

Za očekivati je da će ovaj potez dodatno zahladiti odnos Washingtona i Ankare.

Iako svrstavanje države na ovaj neslavni popis inače automatski podrazumijeva restrikcije i sankcije, čini da se da to neće biti slučaj s Turskom. Naime, turska vojska trenutno značajno pomaže američkoj u sve nestabilnijem Afganistanu prilikom povlačenja NATO trupa, a Turska se ponudila čuvati najveći aerodrom pored Kabula nakon što Amerikanci napuste državu.

Da ne treba biti previše oštar prema Turskoj u ovom periodu su svjesni i u SAD-u. Na tragu toga je i izjava glasnogovornika državnog tajništva, Neda Pricea: “Kada je riječ o trgovanju ljudima, ne bih volio povezati ovo današnje izvješće s konstruktivnim dijalozima koje imamo s Turskom u kontekstu Afganistana ili ostalih područja interesa.”





Komentari

komentar

You may also like