SAD dostigao granicu zaduživanja, Yellen poziva Kongres na djelovanje

Američka ministrica financija Janet Yellen poručila je danas da je SAD dostigao ograničenje duga te da je Ministarstvo financija počelo koristiti “izvanredne mjere” kako bi izbjeglo neispunjenje obveza, izvještava Anadolu.

U pismu čelnicima Kongresa navela je da će “razdoblje obustave izdavanja duga” započeti u četvrtak i trajati do 5. lipnja. Ustvrdila je da Ministarstvo neće moći u potpunosti uložiti u mirovinske fondove za državne službenike. Ministarstvo financija će obustaviti dodatna ulaganja iznosa pripisanih Fondu za zdravstvene beneficije umirovljenika poštanske usluge, rekla je, ali je dodala da ove radnje neće utjecati na savezne umirovljenike i zaposlenike. “Kao što sam navela u svom pismu od 13. siječnja, vremensko razdoblje koje izvanredne mjere mogu trajati podložno je znatnoj neizvjesnosti, uključujući izazove predviđanja plaćanja i primitaka američke vlade mjesecima u budućnosti”, napisala je Yellen. “S dužnim poštovanjem pozivam Kongres da odmah djeluje kako bi zaštitio punu vjeru i kredit Sjedinjenih Američkih Država”, dodala je.

Yellen je prošli tjedan pozvala Kongres da obustavi ili povisi granicu duga kako bi se izbjeglo neispunjenje bilo koje obveze vlade, te je rekla da se predviđa da će nepodmireni dug zemlje dosegnuti zakonski limit počevši od četvrtka. Američka vlada nikada nije zatajila svoj dug, dok je gornja granica duga podignuta ukupno 22 puta između 1997. i 2022.​​​​​​​

Nacional navodi da su slaba kontrola predsjednika Predstavničkog doma američkog Zastupničkog doma Kevina McCarthyja nad njegovim republikanskim zastupničkim klubom i navedeno odbijanje demokrata da pregovaraju o ograničenju doveli do toga da ljudi poput Tobina Marcusa, višeg američkog političkog i političkog stratega u Evercore ISI-ju, vjeruju da “postoji mogućnost stvarne katastrofe.”

“Postoji razlika između toga kako Wall Street gleda na velike odluke i kako Washington zapravo donosi velike odluke. Političke odluke često mogu biti nepovezane s racionalnošću i to je uvijek bio problem u tome kako korporativna Amerika i Wall Street gledaju na ove rasprave o gornjoj granici duga”, rekao je Siegel, koji je dodao da “vjerojatno nikad nije bilo veće šanse” da zemlja bankrotira nego ove godine, piše Nacional.

Američki državni dug prvi put premašio 31 bilijun dolara





 

Komentari

komentar





You may also like