SAD drastično pooštrava izdavanje viza članovima kineske partije: štitimo se od “malignog utjecaja”

SAD je u srijedu pooštrio izdavanje viza za ulazak u SAD članovima Kineske komunističke partije i njihovoj užoj obitelji, objavio je New York Times.

Članovi Kineske komunističke partije i njihova uža obitelj sada će moći dobiti vizu samo jednom na mjesec dana, piše New York Times, pozivajući se na dva upućena izvora.

Glasnogovornik State Departmenta potvrdio je priopćenjem da se maksimalno trajanje vize članovima Kineske komunističke partije smanjuje s 10 godina na jedan mjesec.

New York Times navodi da odluka Trumpove administracije utječe na oko 270 milijuna Kineza, pošto Kineska komunistička partija ima oko 92 milijuna članova, iako bi moglo biti teško odrediti je li osoba član partije, ako nije riječ o višem funkcioneru. Međutim, jasno je da je time iznimno pogođena kineska poslovna elita te vladini dužnosnici.

Potez je dio postojećih politika kako bi se “spasila zemlja od malignog utjecaja Kineske komunističke partije”, navodi glasnogovornik State Departmenta u priopćenju.

“Desetljećima smo dozvolili Kineskoj komunističkoj partiji slobodan i nesmetan pristup američkim institucijama i poduzećima, dok iste privilegije nisu bili proširene na američke građane u Kini”, dodaje se.





Podsjetimo SAD i druge zapadne zemlje optužuju Kinu za industrijsku špijunažu i krađu intelektualnog vlasništva.

Komentari

komentar





You may also like