SAD: “duboko smo zabrinuti” zbog stanja medija u Mađarskoj

State Department je izrazio “duboku zabrinutost zbog smanjenja medijskog pluralizma u Mađarskoj”, nakon što je budimpeštanski sud u utorak potvrdio odluku mađarskog vijeća za medije o neproduljenju koncesije radiju Klubradio koji je kritičan prema mađarskim vlastima.

Budimpeštanski sud podržao je odluku vijeća za medije o neproduženju koncesije radiju Klubradio nakon 14. veljače, kada koncesija ističe, zbog, kako je naveo sud, učestalog kršenja zakona o medijima, navodi Politico. eu.

“Gubitak koncesije za jednu od najpopularnijih radio stanica, Klubradio, prijeti nestanku još jednog neovisnog glasa s mađarskih radiovalova”; stoji u priopćenju glasnogovornika State Departmenta Neda Pricea.

“SAD dijeli zabrinutost s međunarodnim zagovornicima slobode medija i s mnogim Mađarima zbog smanjenja medijskog pluralizma u Mađarskoj”, dodaje su u priopćenju.

Glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs poručio je priopćenjem kako je “rukovodstvo radio stanice krivo za svoju propast zbog flagrantnog kršenja pravila o emitiranju i neuspjeha na sudu”. Odbacio je navode da je vlast utjecala na neproduljivanje koncesije.

Podsjetimo, mađarski premijer Viktor Orban podržao je na predsjedničkim izborima Donalda Trumpa jer, kako je kazao, demokrati provode “moralni imperijalizam”.
Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijarto je pak, u vrijeme američke predizborne kampanje, rekao da su obilježja politike Obamine administracije prema srednjoj Europi bile “konstantne prodike, optužbe i napadi”.

Komentari

komentar

You may also like