SAD gube vojnu prisutnost u Kambodži, a njihovo mjesto preuzima Kina

Čini se da je Kina izgradila dva vojna objekta u samo mjesec dana u sklopu vojne pomorske luke Ream u Kambodži, piše Business Insider.

Takvu sumnju potvrđuju satelitske snimke američke tvrtke Maxar. No, cijela priča obiluje tajnovitostima i netransparentnostima. Premijer Kambodže, Hun Sen koji je na vlasti od 1985. i mnogi ga optužuju za autokratsku vladavinu, odbacuje tvrde da je riječ o kineskim objektima i poziva se na ustav prema kojemu ne smiju dozvoliti stranu vojnu prisutnost. Ne nudi objašnjenje o tome što je na satelitskim snimkama.

Istodobno, negiranje premijera teze o stranoj vojsci u Kambodži “ne drži” vodu jer su do nedavno, baš odmah pored novoizgrađenih objekata, postojala dva američka vojna postrojenja. Pod nerazjašnjenim okolnostima te objekte je srušila vlada Kambodže u rujnu i listopadu prošle godine. Službeno objašnjenje jest da su objekti stari i dotrajali. Američka strana je protestirala zbog rušenje i tvrde da nisu bili niti obaviješteni.

Također u listopadu prošle godine je admiral Vann Bunlieng za Nikkei najavio da će im Kina pomoći oko luke Ream kako bi produbili dno luke i pomogli popraviti vojne brodove

Osim toga, 2019. je Wall Street Journal otkrio povjerljivi sporazum između Kambodže i Kine prema kojemu će Pekingu biti dopušteno da vojno osoblje boravi u luci Ream, pohranjuje oružje i usidruje vojne brodove narednih desetljeća. Premijer Kambodže sve to negira.

Zamjenica državnog tajnika SAD-a, Wendy Sherman,  rekla je kako su zabrinuti zbog kineske prisutnosti u luci Ream i kako će to narušiti odnose SAD-a i Kambodže. Inače, Kina je bliski saveznik vlade u Kambodži i svake godine sve više surađuju, a pomogla već je Kambodži već nekoliko milijardi dolara financijske pomoći.





Analitičari tvrde da je ovo samo jedan od koraka širenja kineskog utjecaja na Tihi i Indijski ocean te regiju jugoistočne Azije. Isto tako, vojno širenje na Kambodžu nova je prijetnja Indiji.

Komentari

komentar





You may also like