SAD i Australija zajednički protiv Kine

Foto: traveldiariesapp.

Sjedinjene Države i Kina sve više nepovratno tonu u međusobne hladnoratovske odnose. Međutim, za razliku od hladnoratovske epohe iz prošloga stoljeća između SAD-a (i Zapadne Europe) i SSSR-a, kada se njihov sukob odvijao u uvjetima koji su tada bili determinirani i čije su se posljedice projicirale isključivo na njih same, novi američko-kineski hladni rat ne može ostati u okvirima bilateralnih odnosa, već će imati dalekosežne posljedice po čitavi svijet s obzirom na utjecaj (prije svega onaj gospodarski) koje dvije zemlje imaju na globalnoj razini. O tome zasigurno svjedoči i nedavno održani sastanak u Washingtonu između australskih ministrica vanjskih poslova i obrane Marise Payne i Linde Reynolds s njihovim američkim kolegama Mike Pompeom i Markom Esperom.

Sastanak je održan 28. srpnja, a dvije su zemlje tom prigodom izjavile kako će jačati međusobnu vojnu suradnju zbog jačanja napetosti s Kinom u Azijsko-Tihooceanskoj regiji, i kako će težiti izgradnji „jedinstvene fronte dvaju saveznika“ (info: France-Presse (AFP). Australske su ministrice izrazile odlučnu potporu  zaoštravanju politike Trumpove administracije prema Kini.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je na zajedničkoj konferenciji za medije tada izjavio i  slijedeće: „SAD znaju za opasnosti s kojima se suočavate vi i ostali slobodni svijet. SAD se nalaze uz vas, u našem nerazrušivom savezu.“  

Ministar obrane SAD-a Mark Esper pritom je pozdravio sudjelovanje 5 australskih vojnih brodova u zajedničkoj vojnoj vježbi s grupacijom američkog nosača zrakoplova i japanskim razaračem u Filipinskom moru prošloga tjedna. „Ta vježba ne samo što povećava operativno zajedništvo, već i šalje jasni signal Pekingu da ćemo mi letjeti, ploviti i djelovati svuda gdje to omogućuje međunarodno pravo, i štititi pravo naših saveznika i partnera za to isto“, kazao je šef Pentagona.

Australska ministrica obrane Linda Reynolds izjavila je kako će dvije zemlje jačati odnose u različitim sferama obrane, uključno i u nadzvučnom naoružanju, elektroničkom i svemirskom naoružanju. Ta će suradnja, kazala je dalje, „proširiti naše mogućnosti u osiguranju regionalne sigurnosti i sprječavanju zlonamjernog ponašanja u našoj regiji“.





U zajedničkoj je izjavi kazano kako se razgovaralo i o proširenju mandata u australskom sjevernom gradu Darwinu, gdje su od 2012.g. na rotacijskoj osnovi smješteni američki marinci – na inicijativu bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame. U tom bi gradu Amerikanci trebali izgraditi vojno skladište za gorivo, a razmatra se i provedba zajedničke vojne vježbe sa zemljama koje imaju iste stavove, gdje se, vjerojatno misli na Japan i Indiju.

Zanimljivo je podsjetiti kako je prošle godine Australija izjavila da ona neće služiti kao baza za američke rakete srednjeg dometa. Prema mišljenju mnogih analitičara takav bi potez bio usmjeren protiv Pekinga. Odgovarajući na pitanje, je li Cambera „omekšala“ u odnosu na svoj prošlogodišnjji stav, Mark Esper je izjavio kako saveznici imaju „puno mogućnosti i strategija“ koje oni namjeravaju zajednički realizirati u budućnosti.

Ovdje svakako treba podsjetiti i na činjenicu kako je Kina najveći australijski gospodarski partner i da Australija o njoj u tom pogledu značajno ovisi. Ali neovisno o tome, australijska desna vlada premijera Scotta Morrisona, nedvojbeno, u potpunosti podržava adminstraciju Donalda Trumpa i novi smjer zaoštravanja američke politike prema Kini.





Komentari

komentar

You may also like