SAD i EU nakon spora ipak postigle dogovor o carinama na čelik i aluminij

Sjedinjene Države i Europska unija postigli su sporazum u višegodišnjem sporu oko posebnih američkih carina na uvoz čelika i aluminija, rekli su najviši američki trgovinski dužnosnici na sastanku G20, a prenosi Reuters.

Postizanje sporazuma su objavile američka ministrica trgovine Gina Raimondo i trgovinska predstavnica Katherine Tai u subotu na marginama sastanka 20 velikih gospodarskih sila u Rimu. Time je riješen jedan od najvećih prijepora u odnosima transatlantskih partnera, rekao je Jake Sullivan, savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost.

Po načelnom sporazumu, EU će moći bez carine uvoziti određene količine metala u SAD, rekla je Raimondo.

Trgovinski spor je 2018. godine pokrenuo tadašnji američki predsjednik Donald Trump kada je uveo posebne carine na uvoz čelika i aluminija. Trump je posebne carinske tarife opravdavao “interesima nacionalne sigurnosti”. EU to obrazloženje nije smatrala vjerodostojnim i pretpostavlja da je cilj bio zaštititi američko gospodarstvo od neželjene konkurencije. EU je odgovorio carinama na američke proizvode kao što su traperice, whiskey, motori i maslac od kikirikija. Uzvratne carine EU-a na američke proizvode trebale su se povećati prije kraja godine, objasnila je Raimondo, a to je sada izbjegnuto ovim dogovorom.

Europa je izvozila oko pet milijuna tona čelika godišnje u SAD prije nego što je Trump u ožujku 2018. uveo carine. Ministrica trgovine Gina Raimondo rekla je novinarima u subotu da će sporazumom ipak zadržati tarife od 25% na čelik i 10% aluminij, dok će “ograničene količine” metala proizvedenih u EU-u stići u SAD bez carine, prenosi The Guardian.

Istodobno, iz Washingtona su rekli da će biti osigurano da se u SAD ne mogu uvoziti proizvodi od čelika ili aluminija iz EU-a koji potječu iz Kine. Naime, SAD optužuje Peking da subvencionira domaću industriju i stvara nelojalnu konkurenciju s umjetno niskim cijenama.

Sporazum bi trebao omogućiti mirno rješavanje spora oko državne pomoći američkom proizvođaču zrakoplova Boeing i njegovom europskom konkurentu Airbusu. Naime Washington i Bruxelles su pitanje oko državnih potpora proizvođačima zrakoplova doveli pred arbitrarni sud Svjetske trgovačke organizacije (WTO) uz međusobne optužbe da stvaraju nepoštenu konkurenciju.





Trump je taj spor dodatno produbio uvođenjem kaznenih carina na uvoz iz EU. EU je tada reagirala posebnim nametima na uvoz iz SAD-a.

Komentari

komentar





You may also like