SAD i EU su okončali 17 godina dug trgovački spor Boeing-Airbus

Jučer su, nakon dva dana intenzivnih pregovora u Bruxellesu, EU i SAD konačno dogovorili kraj dugotrajnog i skupog spora. Joe Biden zajedno sa svojim izaslanicima dogovorio je s predstavnicima EU i kompanija Airbus i Boeing kraj kaznenim carinskim tarifama između država saveznika.

Spor je bio najveći kojim se bavila Svjetska trgovinska organizacija (WTO) još od 2004. kada su SAD podigle tužbu pri WTO protiv EU zbog ilegalnih poticaja europskom proizvođaču zrakoplova Airbus. Tvrdili su da takvi poticaju nisu u skladu s načelima slobodnog tržišta i poštene konkurencije. Iduće godine EU je podigla tužbu protiv američkih poticaja tvrtki Boeing zbog istih razloga.

Nakon podizanja tužbi, SAD i EU su započeli rat carinskim sankcijama. SAD je od EU uzeo 7.5 milijardi $ preko novih tarifa na europski izvoz, a EU od SAD-a oko 4 milijarde dolara.

Američki predsjednik Trump je dodatno zaoštrio politiku sankcija prema EU, pa su se dodatne tarife počele naplaćivati za 19 skupina proizvoda, uključujući vina i slastice.

No, čini se da je Bidenova politika mekša prema EU. Završetkom spora su zadovoljni  u EU, SAD, ali i avionskim tvrtkama.

“Ova odluka zbilja otvara novo poglavlje u našem odnosu jer se konačno pomičemo nakon 17 godina spora”- rekla je predsjednica EU Komisije Ursula von der Leyen,a prenosi je DW. Iz Airbusa su rekli kako sada “završavaju tarife kojima su obje strane gubile, a avionska industrija je ionako u problemima.”
Na pregovorima su zaključili da će obje strane više osuđivati “netrgovačka ponašanja trećih zemalja”, s posebnim osvrtom na avioindustriju. Tu su, dakako, neeksplicitno se referirali na Kinu.

Ipak, EU i SAD i dalje održavaju neke sankcije. Na primjer, SAD naplaćuju visoke tarife za europski čelik i aluminij, dok su iz Eu odgovorili tarifama na traperice, alkoholna pića i motocikle.

Komentari

komentar

You may also like