SAD i EU su najavile veliki dogovor oko ukapljenog plina (LNG)

SAD i EU najavili su veliki dogovor o isporuci ukapljenog plina. Riječ je o pokušaju da se smanji oslanjanje Europe na rusku energiju. Sporazumom će SAD omogućiti Uniji dodatni plin, ekvivalentan količini 10% plina kojeg EU trenutno dobiva iz Rusije do kraja godine, piše BBC.

Unija je već najavila da će smanjiti uvoz ruskog plina kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Rusija trenutno opskrbljuje oko 40% potreba EU za plinom. Novi sporazum uključivat će isporuke iz SAD-a i drugih zemalja s dodatnih 15 milijardi kubnih metara plina. Prošle godine je SAD poslao 22 milijarde kubnih metara u EU. Za ovu godinu planirana ukupna isporuka američkog plina predstavljat će oko 24% količine plina kojeg je EU uvozila iz Rusije. Konačni cilj, nakon ove godine, je da SAD i međunarodni partneri osiguraju oko 50 milijardi kubnih metara godišnje za EU. Uz to, cilj EU je i brži prijelaz na obnovljive izvore energije.

Dogovor je najavljen danas tijekom trodnevnog posjeta američkog predsjednika Joea Bidena Bruxellesu. Biden i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen razgovarali su o invaziji Rusije na Ukrajinu i ponudili podršku Kijevu. “Putin koristi ruske energetske resurse kako bi prisilio i manipulirao svojim susjedima”, rekao je Biden novinarima u Bruxellesu i dodao: “Iskoristio je zaradu za pogon svog ratnog stroja.” Američki predjsednik tvrdi da će dugoročne koristi od sporazuma nadmašiti kratkoročnu neugodu zbog smanjenja isporuka ruskog plina. “Znam da će eliminacija ruskog plina biti troškak za Europu, ali to nije samo ispravna stvar s moralnog stajališta, već će nas staviti na mnogo jaču stratešku osnovu.” Predsjednica von der Leyen je rekla: “Želimo, kao Europljani, diverzificirati nabavku od dobavljača u koje vjerujemo da su prijatelji i koji su pouzdani.”

Plin se u Europu već dovodi iz Norveške, ali ti plinovodi već rade maksimalnim kapacitetom. EU dobiva relativno malo plina iz Sjevernog mora. Nove zalihe morat će doći iz daljine u obliku LNG-a, plina koji je ohlađen i ukapljen. Ipak, već postoji intenzivna konkurencija za LNG-om iz zemalja kao što su Alžir i Katar, a to povećava cijene. 50 milijardi kubičnih metara plina godišnje iz SAD-a -je više nego dvostruko više od trenutne količine američkog plina, ali to još uvijek ne bi namirilo potrebe EU koje će nastati bez ruskog plina. Pitanje je i koliko plina SAD može isporučiti, koliko brzo može povećati izvoz u EU i koliko će takve pošiljke koštati. EU već dugi niz godina ima pristup relativno jeftinom plinu, ali sada se čini da bi tome mogao doći kraj.

Komentari

komentar





You may also like