SAD i Francuska upozoravaju Iran da ističe vrijeme za nuklearni sporazum

Američki državni tajnik Antony Blinken se sastao u Parizu s francuskim ministrom vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian. Jedna od tema kojoj su posvetili najviše vremena jest kako i pod kojim uvjetima obnoviti iranski nuklearni sporazum (JCPOA). Naime, SAD i Francuska sudjeluju u pregovorima s Iranom koji se odvijaju u Beču već mjesecima, a uključene strane su i Kina, Rusija, Njemačka i UK.

Blinken je upozorio kako je vremena za postizanje dogovora sve manje. Već ranije je tvrdio da Iranu treba samo nekoliko mjeseci do prve nuklearne bombe. Ukoliko Iran “nastavi s okretanjem sofisticiranih centrifugi i nastavi s obogaćivanjem uranija”, tada će biti kasno za pregovore. Američki državni tjanik je rekao da ne zna koji je to točno “prijelomni” datum, ali da će nakon toga biti “vrlo teško vratiti se u standarde postavljene od strane JCPOA”- prenosi AFP.

Dodatni problem za Zapad je što Iran nije obnovio dogovor s UN-ovim nadzornim tijelom za atomsku energiju (IAEA) koji ističe ovaj tjedan. Dugoročni ugovor za inspekcijski nadzor je istekao u veljači ove godine, a Iran je potpisao već dva kratkoročna dogovora. Zadnji ističe ovaj tjedan, pa je Zapad jako zabrinut oko potpunog gubitka nadzora nad nuklearnim sposobnostima Teherana.

Iz Irana tvrde da su oni već dugo spremni vratiti se u okvire sporazuma ukoliko SAD uklone sve sankcije. Iz SAD-a tvrde da će ukloniti sve sankcije donesene zbog nuklearnog programa, ali ne i sankcije zbog ugrožavanja ljudskih prava i iranske pomoći militantnim pokretima u drugim, susjednim zemljama.

Komentari

komentar





You may also like