SAD i G7 najavljuju nove sankcije Rusiji

Sjedinjene Države i njihovi saveznici iz G7 najavili su u nedjelju novi krug sankcija Rusiji, uključujući i prema tri najveće ruske televizijske postaje pod kontrolom države, navodi američki medij ABC News.

Nove sankcije objavljene su nakon što su čelnici grupe G7 održali virtualni summit s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

„Danas su se Sjedinjene Države, Europska unija i G7 obvezali povećati ove (ruske) troškove zajedničkim poduzimanjem daljnjih mjera, u skladu sa zakonskim ovlastima i procesima svakog partnera”, stoji u izvješću o novim mjerama koje je objavila Bijela kuća.

Sankcije će biti uvedene protiv ruskog Prvog kanala, Russia-1 i NTV, uključujući prekid pristupa tehnologijama kao što su videokamere, mikrofoni, rasvjetna oprema i softverske usluge, navodi se u podacima.

“Rusija može pokušati proizvesti te komponente u zemlji, ali ovdje je ideja da se to učini tržišno teškim, neisplativim, stavi veći teret na rusku državu. Nećemo im pomoći u emitiranju laži i obmana koje svaki dan čujete od Putina”, izjavio je visoki dužnosnik Bidenove administracije.

Cijeli G7 također je najavio da je opredijeljen za postupno ukidanje ili zabranu uvoza ruske nafte.





Osim toga, nove sankcije zabranjuju bilo kome iz Sjedinjenih Država pružanje usluga računovodstva, osnivanja tvrtki i savjetovanja o upravljanju članicama Ruske Federacije.

Sjedinjene Države također uvode oko 2.600 viznih ograničenja za ruske i bjeloruske dužnosnike i stvaraju novu politiku ograničenja viznog sustava za vojne dužnosnike Ruske Federacije i dužnosnike koji “podupiru Rusiju” i za koje se vjeruje da su umiješani u kršenje ljudskih prava, kršenja međunarodnog humanitarnog prava ili korupcije u Ukrajini.

Bit će nametnute zabrane za drvne proizvode, industrijske motore, motore i buldožere.





Također se sankcionira Promtehnologija LLC, ruska tvrtka koja proizvodi puške i oružje koje su ruske snage koristile u Ukrajini.

Uz nove sankcije, Komisija za nuklearnu regulaciju SAD-a suspendira dozvole za izvoz posebnog nuklearnog materijala, nusproizvoda i deuterija, odnosno teškog vodika, u Rusiju, navodi američki medij.

Komentari

komentar

You may also like