SAD i Iran pred sukobom u Sredozemnom moru

Nove napetosti u ionako krajnje poremećenim američko-iranskim odnosima. Name, Iran je upozorio Sjedinjene Države i Izrael na posljedice eventualnog blokiranja njegovog naftnog tankera nakon što je 30. kolovoza ušao u Sredozemno more, nakon dva tjedna plovidbe prema konačnom odredištu – Libanonu. 

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Said Khatibzadeh jučer je izjavio kako Washington ne može spriječiti Teheran u pokušaju ublažavanja sve dublje energetske krize u Libanonu.

“SAD nisu u poziciji blokirati zakonitu trgovinu. … naš suverenitet shvaćamo vrlo ozbiljno i svi bi trebali znati da je zakonita trgovina u ovom području jedno od temeljnih načela međunarodnog prava“, priopćio je iranski diplomat, a objavila agencija Mehr.

Ova iranska tankerska isporuka sadrži dizelsko gorivo i lož ulje i predstavlja, zapravo, najozbiljniji test snage američkog naftnog embarga protiv Irana kojeg je u studenom 2018. godine uveo tadašnji predsjednik Donald Trump.

Naime, u Beču, za sada još uvijek neuspješno, traju pregovori o američkom vraćanju u sporazum o iranskom nuklearnom programu iz kojeg je Trump jednostrano povukao SAD a Iranu nametnuo nove sankcije – prije svega energetske i financijske. Pregovori bi, u slučaju uspjeha, trebali, između ostalog rezultirati i američkim ukidanjem od Trumpa nametnutih sankcija, uz određene uvjete koje Washington traži a po Teheran su neprihvatljivi.

U ovoj epizodi s Libanonom stvar dodatno usložnjava činjenica da je dogovor o iranskoj isporuci goriva toj zemlji posljedica sporazuma u kojem je početkom kolovoza izravno sudjelovao i čelnik Hezbollaha Hasan Nasrallah. Osim toga američka veleposlanica u Beirutu Dorothy Shea već je ranije izjavila kako američka strana pregovara o isporuci nafte Libanonu iz Egipta, što je Nasrallah odbacio kako „nametanje iluzija Libanoncima” s obzirom da bi se proces isporuke te nafte mogao odužiti godinu dana. Teheran je, očito, stvar odlučio znatno ubrzati.





Naravno, i kod Irana i kod SAD-a svima je jasno kako se u ovoj „priči“ primarno radi o geopolitičkoj borbi dviju država za sfere utjecaja. Naime, Libanon je već dugo, upravo posredstvom šijitskog Hezbollaha kojemu je Teheran glavni sponzor, pod snažnim utjecajem Irana, što, osim SAD-u, ponajviše smeta libanonskom južnom susjedu Izraelu, kao i Saudijskoj Arabiji koja bi željela vratiti nekadašnji utjecaj u tu arapsku zemlju – desetljećima razdiranu vjerskim i sektaškim podjelama i sukobima.

Komentari

komentar





You may also like