SAD i Izrael potpisali sporazum o sprečavanju Irana da razvije nuklearno oružje

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je danas s izraelskim čelnicima u Jeruzalemu. U razgovoru je dominantna bila tema Irana. Obje su strane proglasile “ujedinjeno stajalište” prema Teheranu i potpisale zajednički sporazum kojim se obvezuju spriječiti Iran da nabavi nuklearno oružje.

“Pobrinut ćemo se da se Izrael može braniti sam”, rekao je Biden na konferenciji za novinare s izraelskim premijerom Yairom Lapidom. Sjedinjene Države su “spremne upotrijebiti sve elemente nacionalne moći” kako bi spriječile Iran da dođe do nuklearnog oružja, navodi se u zajedničkoj izjavi. Visoki dužnosnik Bidenove administracije rekao je novinarima prije objave da će sporazum dodatno osnažiti već blisko sigurnosno partnerstvo dviju nacija. “Ova je deklaracija je prilično značajna i uključuje obvezu da se nikada neće dopustiti Iranu da nabavi nuklearno oružje i da će se zajednički pozabaviti destabilizirajućim aktivnostima Irana, posebice prijetnjama prema Izraelu”, rekao je dužnosnik, piše AFP.

U intervjuu snimljenom u Washingtonu prije nego što je otišao na Bliski istok, Biden je za izraelski Channel 12 rekao da bi bio spreman upotrijebiti silu protiv Irana, ali tek kao “posljednje sredstvo”. “Jedina stvar gora od Irana koji sada postoji je Iran s nuklearnim oružjem”, rekao je tom prilikom američki predsjednik.

Izrael se odlučno protivio nuklearnom sporazumu koji je Teheran potpisao sa svjetskim silama 2015. godine. Sporazum je oštro ograničio iranski nuklearni program i obvezao Teheran da će biti otvoren za strogu međunarodnu provjeru u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija. Ipak, Izrael je tvrdio da ograničenja iranskog nuklearnog razvoja nisu trajna i da se sporazum ne bavi iranskim raketnim programom ili vojnim aktivnostima u regiji. Bidenov prethodnik, Donald Trump, povukao je SAD iz sporazuma i uveo jednostrane sankcije Teheranu. Ipak, Biden, koji je Trumpov potez nazvao “ogromnom pogreškom”, pokušao je oživjeti dogovor, no čini se da ti napori ne uspijevaju jer Iran nastavlja širiti svoj nuklearni program, prema izvješćima Međunarodne agencije za atomsku energiju. Izrael, stoga, zagovara stroge sankcije prema Iranu.

Danas je drugi dan Bidenovog putovanja po Bliskom istoku, prvog predsjednikovog posjeta ovoj regiji otkako je preuzeo dužnost. Biden je započeo dan sastankom s Lapidom, koji je ranije ovog mjeseca postao šefom privremene vlade nakon raspada prethodne koalicije. Oba čelnika također će prisustvovati virtualnom summitu s Indijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dijelom grupe poznate kao I2U2, prenosi DW. Očekuje se da će se Biden također sastati s oporbenim čelnikom i bivšim premijerom Benjaminom Netanyahuom, za čiju se konzervativnu stranku Likud predviđa da će osvojiti najviše mjesta na sljedećim izborima zakazanim za studeni. Nadalje, američki predsjednik će danas od predsjednika Isaaca Herzoga primiti najveću izraelsku civilnu počast- predsjedničku medalju časti.

No, ono što je možda i najzanimljivije je da će se Biden sastati s palestinskim predstavnikom Mahmoudom Abbasom na okupiranoj Zapadnoj obali i vjerojatno će obećati američku financijsku potporu tom teritoriju. Kasnije u petak, Biden će iz Izraela poletjeti izravno u Džedu, u Saudijskoj Arabiji na razgovore sa saudijskim dužnosnicima. Dok je u Saudijskoj Arabiji, Biden će također prisustvovati summitu zaljevskih saveznika.





Komentari

komentar

You may also like