SAD i Japan dogovorili suradnju u obrani Tajvana od Kine

Japan i Sjedinjene Države dogovorili su se o suradnji u slučaju vojnog sukoba između Kine i Tajvana, izvijestila je u nedjelju agencija Kyodo News pozivajući se na izvore u japanskoj vladi.

Američki ministar obrane Lloyd Austin pokrenuo je to pitanje kada se u utorak sastao s japanskim ministrom obrane Nobuom Kishijem. Istodobno nije bilo rasprave o specifičnostima načina koordinacije odgovora na takvu žurnu situaciju, navodi japanski medij.

Tokio, kako je naveo Kyodo News, sa svoje strane razmatra mogućnost slanja Samoobrambenih snaga za zaštitu američkih brodova i zrakoplova u slučaju izravnog sukoba na tajvanskom području. Japan polazi od činjenice da mu je ova regija bliska i da će takvo stanje izravno utjecati na njegovu sigurnost.

U zajedničkoj izjavi nakon „dva plus dva“ sastanka ministara vanjskih poslova i obrane Japana i Sjedinjenih Država u Tokiju 16. ožujka, strane su pozvale na mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu.

Podsjećamo: u utorak, 16. ožujka, američki državni tajnik Anthony Blinken boravio u službenom posjetu Japanu (vidi poveznicu ispod teksta). Tada je, u razgovoru s visokim japanskim dužnosnicima izjavio slijedeće: “Kinesko ponašanje, koje nije u skladu s postojećim međunarodnim poretkom, predstavlja političke, ekonomske, vojne i tehnološke izazove savezu i međunarodnoj zajednici.”

Uoči razgovora s japanskim ministrom vanjskih poslova Toshimitsuom Motegijem Blinken je obećao američku potporu toj zemlji i u sporovima koje vodi sa Sjevernom Korejom – prije svega vezano uz denuklearizaciju te zemlje, kao i otmice japanskih građana od strane njene obavještajne službe.





Blinken u Japanu: “Naš savez je kamen temeljac sigurnosti” u regiji

 





 

Komentari

komentar

You may also like