SAD i Japan najavili jaču vojnu suradnju dan nakon obrambenog sporazuma Japana i Australije

SAD i Japan danas su izrazili snažnu zabrinutost zbog rastuće kineske moći te su obećali zajedno djelovati da suzbiju pokušaje destabilizacije regije, prenosi Reuters.

Komentari zemalja saveznica u zajedničkom priopćenju koje je uslijedilo nakon virtualnog “dva plus dva” sastanka njihovih ministara vanjskih poslova i obrane, naglašava kako je produbljivanje zabrinutosti zbog Kine i rastuće tenzije po pitanju Tajvana dovelo u veći fokus japansku sigurnosnu ulogu.

Do ovog sastanka dolazi samo dan nakon što su Australija i Japan potpisale sporazum o uzajamnoj vojnoj pomoći :Sporazum o recipročnom pristupu (RAA), također zbog straha od širenja Kine na Tihom oceanu.

Na sastanku su ministri izrazili zabrinutosti da kineski pokušaji “potkopavanja poretka utemeljenog na pravilima” predstavljaju “političke, ekonomske, vojne i tehnološke izazove regiji i svijetu”, rečeno je u zajedničkom priopćenju. “Odlučili smo djelovati zajedno kako bi odvratili i, ako bude potrebno, odgovorili na destabilizirajuće aktivnosti u regiji”, rečeno je.

Ministri su također rekli da imaju “ozbiljne brige” o ljudskim pravima u kineskim regijama Xinjiang i Hong Kongu te su naglasili važnost mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu.

Dok pacifistički Japan zadržava bliske ekonomske veze s Kinom, raste zabrinutost u Tokiju o potencijalnom potezu Pekinga protiv demokratskog Tajvana. Također, nova vlada Japana pod vodstvom premijera Fumio Kishide nešto je manje “pacifistički” nastrojena nego što je to uobičajeno za Japan. Zbog toga nova japanska vlada ulazi u sve češću prepirku s Pekingom, a Kina je već optužila Japan za revizionizam povijesti, misleći na Drugi svjetski rat.

Ranije, američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da će dvije zemlje potpisati novi obrambeni sporazum o suradnji kako bi se suočile s rastućim prijetnjama, uključujući prijetnju hipersoničnog oružja (Kina i Sjeverna Koreja) i svemirsku tehnologiju.

Blinken je rekao da američko-japanski savez “ne bi trebao samo osnažiti alate koje imamo, već i razviti nove”, navodeći rusko gomilanje vojske uz Ukrajinu, provokativno djelovanje Pekinga protiv Tajvana i posljednje lansiranje rakete Sjeverne Koreje. Sjeverna Koreja je ispalila “hipersoničnu raketu” ovaj tjedan i uspješno pogodila metu, izvijestila je njezina državna novinska agencija. Takav vojni “uspjeh” Sjeverne Koreje su danas umanjili iz Južne Koreje.

Nakon sastanka, japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi rekao je da je Tokio objasnio svoj plan revidiranja nacionalne sigurnosne tradicije kako bi osnažio obrambene sposobnosti, što je rekao da su snažno poduprli njegovi američki kolege. Vlada premijera Fumija Kishide odobrila je rekordni budžet za obranu, s desetim uzastopnim godišnjim povećanjem u 2022. godini.

Komentari

komentar

You may also like