SAD i Japan ne uspijevaju se dogovoriti oko trgovinskog sporazuma

Američki i japanski pregovarači u četvrtak se nisu uspjeli dogovoriti o međusobnom trgovinskom sporazumu, te su odlučili produljiti pregovore za još jedan dan.

Četverosatni pregovori dviju delegacija završili su neusjehom, ali su šef američkih trgovinskih pregovarača Robert Lighthizer i japanski ministar gospodarstva Toshimitsu Motegi novinarima izjavili da su se „približili sklapanju“ sporazuma. Lighthizer je izjavio kako još treba vremena jer pregovori obuhvaćaju široki krug pitanja koja neposredno zadiru u nacionalne interese obiju zemalja.

Dvije su strane pet i pol sati pregovarale i u srijedu, želeći sklopiti sporazum prije početka summita G7 u Francuskoj koji počinje sutra.

Podsjećamo: izvoz japanskih proizvoda u SAD u srpnju je porastao za 8,4% na godišnjoj razini, a rast izvoza bilježi se već 10. mjesec za redom. Međutim, uvoz iz SAD-a povećao se svega za 3,5%. Japan ima pozitivan omjer u trgovinskoj razmjeni sa SAD-om, koji je u srpnju nadvisio 15,6% na godišnjoj razini, dostigavši 579,4 milijarde jena. Novi rast japanskog suficita u odnosu na SAD može izazvati i novu ljutnju američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je već ranije kritizirao Japan i druge američke partnere zbog trgovinske neravnoteže.

Trump je krajem svibnja boravio u Tokiju i želio je sklopiti sporazum prema kojemu će Japan ograničiti svoj izvoz automobila u SAD i otvoriti svoj poljoprivredni sektor za američke proizvode, kako bi SAD smanjio carine na uvoz automobilskih dijelova i industrijskih proizvoda. Osim toga, Trumpu japansko poljoprivredno tržište treba kako bi kompenzirao gubitke koje taj sektor u SAD-u trpi zbog trgovinskog rata s Kinom.Trump napustio Japan uz neizvjesnost oko postizanja trgovinskog sporazuma

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like