SAD i Južna Koreja obnavljaju zajedničke vojne vježbe

SAD i Južna Koreja po prvi put nakon šest mjeseci obnavljaju zajedničke vojne vježbe u okviru Korejskog programa o razmjeni iskustava između postrojbi marinaca.

Južnokorejski mediji navode kako te vježbe nisu provođene još od svibnja. U ponedjeljak pomorske snage dviju država počinju zajedničke vježbe u trajanju od dva tjedna, u zoni luke Phohan, na jugo-istočnom priobalju Južne Koreje. U vježbama će sudjelovati oko 500 vojnika iz 3. ekspedicijskog korpusa američkih marinaca stacioniranih na japanskom otoku Okinawi i južnokorejskih marinaca, kao i južnokorejske desantne amfibije.

Predstavnik južnokorejskih marinaca izjavio je kako su Južna Koreja i SAD izradile „godišnji plan o zajedničkim vježbama marinaca vojski dviju zemalja, koji počinje u studenom“.

Vojne vježbe dviju država zaustavljene su zbog napredovanja pregovora između SAD-a i Sjeverne Koreje, s obzirom da se Pjongjang snažno protivi američko-korejskim vojnim aktivnostimana na Korejskom poluotoku. Posljednjih dana se čuju sve glasnija upozorenja sa strane Sjeverne Koreje o tome, da oni nisu zadovoljni dinamikom niti američkim ponašanjem u pregovorima, i da će Sjeverna Koreja početi obnavljati svoju vojnu moć, uključno i onu iz nuklearnog programa. Obnavljanje vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a također treba sagledavati u smjeru poteškoća u pregovorima između Washingtona i Pjongjanga, koje, da budemo precizniji, nikada nisu bile niti otklonjene, već su samo davane pozitivne političke izjave vrhova dviju zemalja s ciljem smanjenja napetosti i uspostave atmosfere većeg međusobnog povjerenja i otpočinjanja stvarnog dijaloga. U tom je smislu najveći poticaj nedvojbeno bio prvi povijesni summit između Donalda Trumpa i Kim Jong-una, održan u lipnju ove godine u Singapuru. Kuriozitet ovih vojnih vježbi je i taj da počinju uoči predstojećeg sastanka američkog državnog tajnika Mike Pompea s visokom sjevernokorejskom delegacijom u New Yorku na temu denuklearizacije.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like