SAD i Kina: dogovor o „prvoj fazi“ trgovinskog sporazuma

Prema informacijama Bloomberga Kina i Sjedinjene Države pronašle su zajednički nazivnik oko uvijeta trgovinskog sporazuma. Donald Trump potpisao je odluku o realizaciji „prve faze“.

Američki je čelnik to učinio kako bi izbjegao nužnost uvođenja novih sankcija, planiranih za 15. prosinca, od kada su trebale početi važiti dodatne carine na uvoz kineskih proizvoda u iznosu od 160 milijardi dolara, navodi Bloomberg.

Trump je na svom tvitu napisao slijedeće: „Mi smo vrlo blizu VELIKOM dogovoru s Kinom. Oni to žele, i mi također!“

Podsjećamo: u pregovorima s kineskom stranom američki su pregovarači predložili smanjenje postojećih carina u iznosu od 360 milijardi dolara gotovo za 2 puta, a također i zaustaviti uvođenje novih carina od gore spomenutoga datuma.

S sdruge strane Peking je obećao povećeti količine uvoza američkih poljoprivrednih proizvoda, što je bio glavni uvjet SAD-a. Prema izvorima Reutersa, Kina bi, navodno, u 2020.g. trebala kupiti američkih poljoprivrednih proizvoda za 50 milijardi dolara, što bi bilo dvostruko više nego 2017.g. tj. prije uvođenja carina. Ovdje treba dodati kako pojedini analitičari izražavaju sumnju da Peking može osigurati nako nagli porast uvoza poljoprivrednih proizvoda iz SAD-a.

Ali treba naglasiti kako o svemu ovome još uvijek nema službenih izjava niti s jedne od pregovaračkih strana. Za sada se radi samo o riječima, a pravna izrada dokumenta, u kojem će biti propisani uvijeti prve faze trgovinskog sporazuma, još nije završena.





Također podsjećamo kako je Trump nedavno najavio (vidi link ispod teksta) da postoji mogućnost da se sporazum s Kinom postigne tek poslije američkih predsjedničkih izbora (održavaju se početkom studenog iduće godine). Nije potrebno naglasiti kako bi dodatnih godinu dana iščekivanja postizanja trgovinskog sporazuma utjecalo na kretanje svjetskog gospodarstva i investcijske klime koja ne trpi neizvjesnosti. Pojedini analitičari navedene Trumpove riječi ocijenili su kao element dodatnoga pritiska na Kinu. Tako je Bloomberg nedavno citirao šefa za investicijske strategije Bank of Singapore Eliya Lya, koji je izjavio slijedeće: „Imajući u vidu da se ekonomija nalazi u vrlo krhkoj situaciji, ako se to dogodi (uvođenje novih carina), rizik od recesije osjetno će porasti, a Bijela kuća ne bi željela da se takva situacija otegne do predsjedničkih izbora 2020. g.“

Trgovinskog sporazuma neće biti. Tržište više ne vjeruje obećanjima





 

Komentari

komentar

You may also like