SAD i Kina ne mogu se dogovoriti oko nastavka pregovora

Prema navodima američkog Bloomberga, američki i kineski službenici ne mogu se dogovoriti oko satnice pregovora planiranih za rujan, s ciljem nastavka trgovinskih pregovora.

Datum posjeta kineskih službenika u Washington još nije utvrđen, iako to još uvijek nije znak da se pregovori neće i održati, izjavili su izvori medija Bloomberg. Tijekom prošlotjedne rasprave dvije se strane nisu mogle dogovoriti po najmanje dva pitanja. Prvo je molba SAD-a za uspostavu nekakvih parametara oko slijedećeg pregovaračkog kruga, a drugo je, molba Kine za odgađanje uvođenja novih carina.

Naime, u nedjelju je Trumpova administracija objavila o povećanju carina na kineske proizvode u iznosu od 112 milijardi dolara. Kina je odgovorila povećanjem carina na proizvode iz SAD-a za iznos od 75 milijardi dolara, pri čemu je udar bio nanesen na središte Trumpovog izbornog tijela – tvornice i farme na američkom Srednjem Zapadu i na jugu zemlje.

Povećanje američkih carina bit će etapno: prva faza startala je s 1. rujna, a druga počinje 1. prosinca za dodatnih 160 milijardi dolara, što će uključiti i mobitele i tablete.

Međutim, kineski mediji odaslali su signale kako je vlada spremna izdržati bilo kakve gospodarske potrese proizišle iz spomenutih američkih poteza. Jučer je kinesko Ministarstvo gospodarstva objavilo kako je „Kina ozbiljno nezadovoljna i odlučno se protivi novim američkim carinama“. Također je navedeno kako je Peking pokrenuo spor u okviru WTO-a u svezi sa spomenutim američkim potezima.

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like