SAD i Kina obnavljaju trgovinske pregovore!

Sjedinjene Države i Kina u subotu su se (na marginama summita G20 u Osaki) dogovorile o obnovi trgovinskih pregovora, nakon što je američki predsjednik Donald Trump predložio ustupke, uključno i ne uvođenje novih carina i smanjenje sankcija u odnosu na kineskog tehnološkog diva Huawei (info Reuters).

Kina se usuglasila pokrenuti nove narudžbe američkih poljoprivrednih proizvoda i vratiti se za pregovarački stol, izjavio je Trump. Nisu propisani bilo kakvi rokovi do kojih bi se trebalo postići napredak oko sporazuma. Dva najveća svjetska gospodarstva, isto kao i prije, razilaze se u mišljenju oko važnih dijelova sporazuma. Sve međusobno ranije uvedene carine nastavit će se primjenjivati.

„Mi smo se vratili u nužan okvir“, izjavio je Trump novinarima nakon 80-minutnog sastanka s kineskim čelnikom Xijom Jinpingom na summitu G20 u Osaki. „Mi ćemo se suzdržati od (novih) carina, a oni se spremaju kupovati (američke) poljoprivredne proizvode“, kazao je američki vođa.
Nakon nekoliko sati Trump je u svojoj tvit objavi napisao kako je susret sa Xijom prošao „puno bolje nego što se očekivalo“. „Kvaliteta posla za mene je puno važnija od brzine. Ja ne žurim, ali sve se čini jako dobro“, napisao je Donald Trump.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je nakon pregovora citiralo riječi predsjednika Xija Jinpinga, koji je u razgovorima s Trumpom izrazio nadu da se Sjedinjene Države prema kineskim tvrtkama mogu odnositi pošteno.

„Kina je iskreno usmjerena na nastavak pregovora sa SAD-om…, ali pregovori moraju biti ravnopravni i demonstrirati uzajamno uvažavanje“, citiralo je kinesko MVP riječi kineskog čelnika.

Američko Ministarstvo gospodarstva u svibnju je uvelo sankcije protiv kineskog tehnološkog diva Huaweia i pravnih osoba s njim povezanih, stavivši ih na tzv. crni spisak, zabranivši im mogućnost kupnje servisa i proizvodnih komponenti od američkih tvrtki. Trump je izjavio kako će Ministarstvo gospodarstva u slijedećih nekoliko dana razmotriti pitanje oko toga, treba li isključiti Huawei iz spiska tvrtki kojima je zabranjeno kupovanje komponenti i tehnologije od američkih tvrtki bez dozvole vlade. Prema Trumpovim riječima, on i kineski predsjednik nisu razgovarali o proceduri ekstradicije (izručenja) financijske direktorice Huaweia Meng Wanzhou. Ona je bila uhićena 1. prosinca prošle godine u Kanadi, pod optužbom za tajne financijske operacije od prodaje opreme Iranu i kršenje američkih sankcija.





Podsjećamo: posljednji krug pregovora između SAD-a i Kine održan je 10. svibnja u Washingtonu i završio je neuspjehom, a da nikakav novi rok za njihov nastavak nije donešen. Nakon toga trgovinski se rat između dviju zemalja zaoštrio, a sve su nade oko njegovog nastavka od tada bile usmjerene na summit G20. Njemu su prethodile istančane i lukave diplomatske aktivnosti, prije svega kineske strane, poput posjeta predsjednika Xi Jinpinga Sjevernoj Koreji uoči samoga summita G20 i odašiljanja jasnoga signala Donaldu Trumpu kako bez dobrih odnosa SAD-a i Kine ne može biti govora o napretku pregovora između Washingtona i Pjongjanga. Čini se da se čitav scenarij u Osaki baš tako i odigrao: američko-kineski odnosi pomaknuti s „mrtve točke“, a Trump je, gle čuda, već jučer učinio „veliki korak“, stupivši iz demilitarizirane zone između dviju Koreja na tlo Sjeverne Koreje, kao prvi čelnik SAD-a u povijesti kojemu je to pošlo za rukom (vidi poveznicu ispod teksta). Sve ostalo ovisit će o daljnjem razvoju američko-kineskih odnosa ali i spremnosti Washingtona za uvažavanje i nacionalnih interesa Sjeverne Koreje od zaštite kojih ova sigurno neće odstupiti.

Zoran Meter: PR akcija ili dalekovidni politički potez: Trumpov „veliki korak“ u S. Koreji kao Armstrongov na Mjesecu (Video)





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like