SAD i Kina približile se postizanju trgovinskog sporazuma

SAD i Kina ušle su u završni stadij potpisivanja trgovinskog sporazuma. Službeno on može biti potpisan na susretu američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog čelnika Xi Jinpinga 27. ožujka, navodi američki medij The Wall Street Journal.

U okviru sporazuma Kina obećaje ubrzanje ukidanja ograničenja za strano vlasništvo nad tvornicama automobila i smanjenje carina na uvoz prjevoznih sredstava  na razinu ispod 15%. Peking će, također, povećati uvoz američkih proizvoda kako bi udovoljio Trumpovim zahtjevima za smanjenje američkog trgovinskog deficita. Osim toga, kineska državna energetska korporacija China Petroleum & Chemical Corp., poznatija kao Sinopec, može kupovati ukapljeni plin od strane američkog proizvođača LNG-a Cheniere Energy Inc. za iznos od 18 milijardi dolara, navodi WSJ. Čitav posao još se uvijek dogovara, a završna suglasnost još nije postignuta.

Podsjećamo: kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi prethodno je izjavio kako posljednji krug razgovora delegacija dviju zemalja u Washingtonu, koji je trajao dva dana duže od planiranog, daje nadu u stabilnost američko-kineskih odnosa.

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio kako su posljednji pregovori bili vrlo produktivni i donio je odluku kako od 1. ožujka neće povećavati carine na uvoz kineskih proizvoda, što je najavio još krajem studenog prošle godine, ukoliko se do tog roka sporazum s Kinom ne potpiše. Pa iako je taj rok prošao, očito je kako se stvari ipak odvijaju u željenom smijeru i da do novog carinskog zaoštravanja odnosa neće doći, jer bi u tom slučaju uslijedio identičan kineski protuodgovor. Trump je u petak na svojoj Twitter stranici napisao kako je on zamolio Peking „da odmah ukine sve carine na naše poljoprivredne proizvode (uključno govedinu, svinjetinu i td.)“.

Dvije strane nastavljaju pregovore oko pitanja vezanih s kineskom industrijskom politikom, koja, kako tvrdi Washington, daje prednost kineskim tvrtkama, poglavito onim državnim.
Prema riječima izvora, Peking je obećao ukinuti poticaje koji „unakazuju tržište“. Međutim, neki predstavnici Trumpove administracije smatraju kako to nije dovoljno, jer Peking ne nabraja direktno svoje poticaje na državnoj i lokalnim razinama i ne ukazuje koji će od njih biti ukinuti.

Američki i kineski pregovarači također rade na uspostavi mehanizma s pomoću kojeg bi bilo moguće razmatrati žalbe američkih tvrtki. Planom se također razmatra provođenje bilateralnih susreta dužnosnika dviju zemalja radi rješavanja sporova.

Prema navodima drugih izvora, SAD ustrajavaju na tome da se Peking suglasi oko nepoduzimanja protumjera, u najmanjoj mjeri oko pojedinih slučajeva ako SAD uvedu sankcije. To bi bio veliki ustupak od strane kineskih pregovarača koji sada nastoje utvrditi, hoće li sporazum biti  neuravnotežen na štetu kineskih interesa.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like