SAD i Kina vraćaju se za pregovarački stol

Jučer smo pisali o problemima na američkom financijskom tržištu, o najavama američkog predsjednika Donalda Trumpa o nužnosti povlačenja američkih tvtki iz Kine, novim kineskim carinama na proizvode iz SAD-a i najavi američkih protumjera na taj kineski potez i td. Sve smo to označili kao pritisak i svojevrsni preludij za nove američko-kineske trgovinske pregovore (vidi poveznicu ispod teksta). A čini se kako se upravo tako scenarij i odvija, barem ukoliko je vjerovati američkom čelniku.

Naime, prema navodima američke televizije CNBC, Donald Trump je izjavio kako je Kina spremna vratiti se za pregovarački stol i da će dvije strane razgovarati vrlo ozbiljno.

„Jučer na veče Kina je nazvala naše vodeće trgovinske pregovarače i rekla: „Dajte vratimo se za stol“, tako da ćemo se mi vratiti za stol i ja mislim da oni nešto žele napraviti. Oni su jako stradali, ali oni razumiju da je to pravilno i ja to vrlo cijenim. To je vrlo pozitivan događaj za čitavi svijet“, izjavio je Trump na summitu G7 u Francuskoj i dodao kako misli da će se sklopiti sporazum. „U njih su nevjerojatno zamršeni lanci isporuka i svi ljudi odlaze i idu u druge zemlje, između ostaloga i u SAD“, kazao je američki vođa.

„Međutim, u Pekingu je glasnogovornik kineske vlade Geng Shuang izjavio kako njemu nije poznato o telefonskom razgovoru između dviju strana.

A Trump je izjavio slijedeće: „Ja ne želim govoriti o telefonskim pozivima. Imali smo pozive na visokoj razini, ali ne želim o tome govoriti.“
U svakom slučaju sačekat ćemo konkretne potvrde o nastavku američko-kineskih pregovora, iako će oni, nedvojbveno, prije ili kasnije uslijediti jer drugih opcija jednostavno niti nema. Trumpove izjave prečesto zalaze u sferu klasičnog PR-a, poglavito sada, kada je i službeno započeta američka predizborna kampanja, što je bilo vidljivo i jučer, na summitu G7, kada je Trump izjavio kako je gotovo pronađen konsenzus članica toga kluba po pitanju Irana, a što je odmah potom opovrgnula njemačka kancelarka Angela Merkel, kazavši, kako je još uvijek previše nesuglasica po tom pitanju između dviju strana Atlantika. Uostalom, Trumpove izjave tipa da će dvije strane (SAD i Kina) ovoga puta „razgovarati vrlo ozbiljno“ slijedom logike bi značile da se to do sada nije činilo, a što nije točno. Pregovaralo se i više nego ozbiljno, mučno i dugo, a tako će se, prema svemu sudeći nastaviti i dalje. Jer velikih problema zbog međusobnog spora, osim Kine, koje Trump naglašava, itekako imaju i Sjedinjene Države. U protivnom, Amerikancima trgovinski sporazum s Kinom ne bi niti trebao.

Trump prestrašio tržišta: traži izlazak tvrtki iz Kine; investitori panično rasprodaju dionice

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like