SAD i NATO počeli povlačenje vojnika uz Afganistana

Povlačenje američkih i NATO snaga počelo je iz niza baza u Afganistanu, izjavio je zapovjednik tih postrojbi, američki general Scott Miller.

Prema njegovim riječima, sve napuštene baze bit će prebačene “afganistanskim snagama”.

SAD i Talibani prethodno su se dogovorili o povlačenju stranih vojnika iz Afganistana. Prema njihovim planovima, sukladno sporazumu iz Dohe od kraja veljače prošle godine, ovaj je postupak trebao početi 1. svibnja, a završiti početkom jeseni.

U međuvremenu je zapovjednik Središnjeg zapovjedništva oružanih snaga SAD-a Frank Mackenzie izrazio mišljenje da će se nakon povlačenja američkih snaga borbena sposobnost afganistanske vojske, poglavito zrakoplovstva, smanjivati. Nije siguran da će službena vojska te zemlje moći zadržati svoje položaje bez pomoći Sjedinjenih Država.

Uz to, američkoj će obavještajnoj službi biti teže nadzirati terorističke skupine, dodao je Mackenzie.
Nedavno je Bijela kuća donijela i službenu odluku o povlačenju svih američkih i NATO snaga iz Afganistana do 11. rujna ove godine. Službeni predstavnici talibana su je kritizirali s obzirom na prethodno dogovoreni rok iz spomenutog sporazuma iz Dohe, postignutog s Trumpovom administracijom, a odgovornost za eventualne negativne posljedice nove odluke prebacili su na SAD.

Međutim, realno govoreći, nakon 20 godina ratovanja nekoliko mjeseca prije ili kasnije ne znače baš ništa. Zapravo, ne bi se, vjerojatno, pogriješilo, ako bi se kazalo da je promjena datuma samo veliki igrokaz Bidenove administracije kako u povijesti ne bi bilo zabilježeno da je, u američkoj javnosti izrazito negativan rat SAD-a u Afganistanu okončan zahvaljujući Donaldu Trumpu i njegovoj inicijativi, iako je upravo to slučaj.

Dovoljno se podsjetiti na Bidenove i kritike od strane Demokratske stranke prema Trumpovim najavama i konkretnim potezima u tom smjeru, a da ne govorimo o njegovom pokretanju pregovora s talibanima (koji se nalaze na američkom popisu terorističkih organizacija, a kako znamo, američki državni vrh uvijek je ponosno govorio kako pregovora s teroristima nema niti ih ikada može biti) kao i samog postizanja sporazuma s njima o povlačenju Zapadnih vojnih snaga iz te zemlje u veljači prošle godine.

Ali nema veze! Tko će i zašto „pobirati lovorike“ (ili pokude s obzirom na neostvarene ključne zadane političke ciljeve prije pokretanja same intervencije) u odluci o povlačenju SAD-a iz najdugovječnijeg rata kojeg je ta zemlja ikada vodila bit će ipak unutarnja američka stvar, a najvažnije je ipak ono – što će ona značiti za sam Afganistan i širu regiju Bliskog istoka. To još uvijek ostaje nepoznanica.

Komentari

komentar

You may also like