SAD i NATO spremni za nove pregovore s Rusijom. Putin: “Rusija je stiješnjena uz zid”

Američki državni tajnik Antony Blinken održao je telefonski razgovor s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom tijekom kojeg su obje strane izrazile spremnost za vođenje novih pregovora s Rusijom.

To je u petak, 14. siječnja, u pisanoj izjavi objavio glasnogovornik State Departmenta Ned Price, a prenosi medij Eadaily.

U priopćenju se navodi kako su strane “razgovarale o idućim potezima” nakon sastanka Vijeća Rusija-NATO, na kojem se razgovaralo o prijedlozima Ruske Federacije o sigurnosnim jamstvima. Naglašava se kako su predstavnici Sjedinjenih Država i NATO saveza spremni ponovno se sastati s ruskim izaslanstvom.

“SAD i NATO spremni su ponovno se sastati s Rusijom i predani su nastavku diplomacije i obostrano korisnog dijaloga. Sjedinjene Američke Države, zajedno sa saveznicima u NATO-u, ujedinjene su u svom diplomatskom putu i pozivaju Rusiju da poduzmu žurne mjere za deeskalaciju svoje aktualne agresije na Ukrajinu”, navodi se u priopćenju State Departmenta.

Državni tajnik Antony Blinken na svom je tvitu od 15. siječnja potvrdio ovu informaciju, kazavši kako mu je drago razgovarati sa Stoltenbergom i da je spreman za nove pregovore s Moskvom.

“Sjedinjene Države i NATO su ujedinjeni i spremni za daljnji međusobni dijalog s Rusijom”, izjavio je šef američke diplomacije.
Podsjećamo da su jučer iz Bijele kuće odaslane informacije kako se „ruska invazija na Ukrajinu“ očekuje između „sredine siječnja i sredine veljače“. O tome smo već ranije izvijestili u vijesti koju možete pogledati ovdje.

Zapravo se jasno razaznaje taktika Washingtona prema Moskvi, kojom se s jedne strane na nju vrši informacijski pritisak kroz optužbe o agresiji, dok se s druge strane najavljuje spremnost za nastavak dijaloga pokrenutog početkom ovoga tjedna. Kakav će to stvarni učinak imati s obzirom na očiti cilj „omekšavanja“ prilično čvrstih ruskih stavova pred predstojeće pregovore, do kojih će očito doći – tek ostaje za vidjeti. Ruski čelnik Vladimir Putin i jučer je ponovio kako je Rusija „stiješnjena uz zid i da više nema kamo“.

Jen Psaki naznačila vrijeme moguće ruske invazije na Ukrajinu

Komentari

komentar
You may also like