SAD i Njemačka dogovorile se oko „Sjevernog toka 2“

Čini se kako se konačno približava kraj dugogodišnje energetske “sage” u režiji Sjedinjenih Država, Njemačke i Rusije vezano uz sudbinu kontroverznog baltičkog plinovoda Sjeverni tok 2 kojeg Amerikanci i njihovi saveznici iz istočnog krila EU, kao i Ukrajina, smatraju geopolitičkim, a Nijemci i Rusi tržišnim projektom, nužnim za sigurnu i stabilnu dugoročnu opskrbu Njemačke i EU prirodnim plinom.

Naime idućih dana Washington i Berlin izvijestit će o sporazumu za rješavanje spora oko ruskog baltičkog plinovoda Sjeverni tok 2. Tako barem navodi Reuters pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

Jedan od sugovornika navedenog medija izjavio je kako “posao izgleda dobro” i da će tekući pregovori između SAD-a i Njemačke biti dovršeni sljedećih dana, dok je drugi izvor potvrdio kako su dvije strane blizu zaključenja sporazuma koji će spriječiti nastavak sankcija protiv spomenutog plinovoda.

Pojedinosti američko-njemačkog sporazuma nisu otkrivene, a vjerojatno se tiču ulaganja Sjedinjenih Država i Njemačke u energetski sektor Ukrajine koja će financijski i najviše stradati nakon pokretanja Sjevernog toka 2 jer će on omogućiti još veće rusko zaobilaženje te zemlje kao donedavno ključnog tranzitera ruskog plina u Europu. Naime, kapacitet novog ruskog plinovoda, dugog nešto više od 1200 kilometara, koji bi u cijelosti trebao biti dovršen u rujnu ove godine (njegova prva cijev već je u potpunosti izgrađena prije cca mjesec dana kada je i počelo njezino punjenje plinom), iznosi 55 milijardi m3 plina godišnje. Otprilike ista količina plina sada prolazi kroz Ukrajinu temeljem 5-ogodišnjeg sporazuma Moskve i Kijeva potpisanog u prosincu 2019. g.

Što se tiče američke i njemačke pomoći Ukrajini Reuters ne navodi izvore financiranja ukrajinskih projekata (koji također nisu navedeni), kao ni to hoće li se raditi o financijskim injekcijama ukrajinskoj vladi ili Washington i Berlin namjeravaju u ukrajinske projekte privući privatna ulaganja.

Ukoliko je riječ o ovom drugom bit će to vrlo teško provesti s obzirom kako s inozemnim investicijama Ukrajina općenito stoji vrlo loše. Razlog je u prvom redu vrlo složeno i neizvjesno sigurnosno stanje u zemlji i opterećujući politički odnosi Moskve i Kijeva, ali, ne manje važno, i veliki razmjer korupcije i izostanak nužnih reformi u samoj Ukrajini.





Ukrajinski državni vrh bio je krajnje razočaran sastankom američkog predsjednika Joe Bidena i njemačke kancelarke Angele Merkel 15. svibnja u Washingtonu, kada je, zapravo, i konačno postalo jasno kako je Njemačka izborila veliku političku pobjedu i da Sjeverni tok 2 neće biti zaustavljen niti izložen američkim sankcijama.

O ovoj temi uskoro na našem portalu donosimo veliku analizu.

Komentari

komentar





You may also like