SAD i Njemačka vode pregovore o „Sjevernom toku 2“

Pregovori između Washingtona i Berlina o plinovodu Sjeverni tok 2 usmjereni su na sprječavanje da Ukrajina i druge zemlje Srednje i Istočne Europe „dođu u nepovoljan položaj” u svezi ovog projekta, izjavila je jučer njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer u svom govoru na konferenciji u organizaciji njemačkog Marshallovog Fonda sa sjedištem u Washingtonu gdje je stigla u službeni posjet.

„Kancelarka (Angela Merkel) dobila je signal kako je nužno osigurati postojanje takvih jamstava. Činjenica da sada na tome zajedno radimo korak je naprijed. Ono što sada možemo postići jest razviti ta sigurnosna jamstva, stvoriti uvjete koji će omogućiti dovršetak Sjevernog toka 2. Drago mi je da je dijalog o ovoj temi ponovno pokrenut”, kazala je njemačka ministrica obrane.

Ruska je strana više puta naglasila da je Sjeverni tok 2 tržišni projekt i da se provodi zajedno s europskim partnerima.

SAD ga smatraju geopolitičkim i snažno su se protivile njegovom završetku (u čemu su demokrati i republikanci bili jedinstveni kao malo kada) ali je američki predsjednik Joe Biden u proljeće popustio kazavši kako je dovršetak tog plinovoda nemoguće spriječiti jer je projekt već gotovo završen.

Njemačka, naravno, projekt podupire, smatrajući ga ekonomskim, ali inzistira da Ukrajina zadrži ulogu tranzitne zemlje za izvoz ruskog plina u Europu.

 





Komentari

komentar

You may also like