SAD i njihovi azijski saveznici pokreću sustav za praćenje ilegalnog ribolova iz Kine

SAD, Japan, Australija i Indija će na sastanku njihovog saveza QUAD u Tokiju predstaviti pomorsku inicijativu za suzbijanje ilegalnog ribolova u Indo-Pacifiku.

Pomorska inicijativa koristit će satelitsku tehnologiju za stvaranje sustava za praćenje ilegalnog ribolova, izvijestio je Financial Times, pozivajući se na američkog dužnosnika. Sustav će pratiti vode od Indijskog oceana do južnog Tihog oceana povezujući centre za nadzor u Singapuru i Indiji. Američki predsjednik Joe Biden u posjetu je Japanu kako bi nazočio sastanku QUAD skupine zemalja – Australije, Indije, Japana i Sjedinjenih Država – u Tokiju. Četiri zemlje jačaju suradnju kako bi kontrirali sve jačem utjecaju Kine u regiji. Prema izvješću, pomorska inicijativa omogućit će ovim zemljama praćenje ilegalnog ribolova čak i kada brodovi isključe transpondere koji se obično koriste za praćenje plovila.

Američki indopacifički koordinator Kurt Campbell rekao je ranije ovog mjeseca da će Sjedinjene Države uskoro objaviti planove za borbu protiv ilegalnog ribolova u SAD-u. Prošlog tjedna, američka potpredsjednica Kamala Harris naglasila je potrebu održavanja slobode plovidbe morima, za koju Washington kaže da Kina ugrožava. Nekoliko zemalja u indo-pacifičkoj regiji kritizira ponašanje goleme kineske ribarske flote. Kažu da kineska plovila često krše njihove isključive gospodarske zone (EEZ) i uzrokuju štetu okolišu i ekonomske gubitke.

Komentari

komentar

You may also like