SAD i Poljska rade na isporuci borbenih aviona ruske proizvodnje u Ukrajinu

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da Sjedinjene Države rade na dogovoru s Poljskom o opskrbi Ukrajini avionima usred ruske invazije. “Sada aktivno radimo na mogućnosti da Poljska isporuči zrakoplove u Ukrajinu”, rekao je novinarima danas tijekom posjeta Moldaviji. “Ne mogu govoriti o roku, ali mogu samo reći da razmatramo tu mogućnost  vrlo, vrlo aktivno”, prenosi Al Jazeera.

Njegovi su komentari uslijedili nakon što je čelnik demokratske većine u Senatu Chuck Schumer izjavio da je ukrajinski predsjednik Zelenski u subotu u razgovoru s članovima američkog Kongresa, zatražio od Washingtona da omogući i olakša transport rabljenih ruskih zrakoplova od istočnoeuropskih saveznika.

U međuvremenu je više medija izvijestilo da SAD i Poljska rade zajedno na isporuci poljskih ratnih zrakoplova iz sovjetskog doba Ukrajini. Četiri američka dužnosnika izjavila su za Politico da dvije vlade rade na dogovoru, pri čemu je pitanje kako prenijeti avione najveća poteškoća u potencijalnom aranžmanu. “Radimo s Poljacima na ovom pitanju i savjetujemo se s ostatkom naših NATO saveznika”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

Američki vojni dužnosnik potvrdio je za Wall Street Journal da Washington surađuje sa savezničkim nacijama kako bi Ukrajinu opskrbio zrakoplovima ruske proizvodnje, dodajući da će američka vojska nadopuni pomoć američkim ratnim zrakoplovima. Ukrajinski vojni piloti obučavaju se na ratnim avionima ruske proizvodnje.

No, čini da postoji logistički problem u slanju F-16 u Poljsku ili druge istočnoeuropske saveznike zbog problema u proizvodnji. Naime, prema dogovoru, istočnoeuropske zemlje morale dati svoje MiG-ove Ukrajincima i prihvatiti od SAD-a zamjenu u obliku F-16. Situacija je dodatno komplicirana jer je sljedeća isporuka F-16 planirana za Tajvan, a Kongres ne bi bio voljan odgoditi tu isporuku zbog napetosti s Kinom, izvještava AP.

Komentari

komentar





You may also like