SAD i Rusija dogovorile se o produljenju ugovora START

U utorak, 26. siječnja, održan je telefonski razgovor između predsjednika Rusije i Sjedinjenih Država, Vladimira Putina i Joe Bidena, tijekom kojega su obojica izrazila zadovoljstvo razmjenom nota o postizanju sporazuma o produženju ugovora START. Prema vijestima iz Bijele kuće, Biden i Putin naredili su svojim nadležnim službenicima da žurno  rade kako bi imali vremena ugovor produžiti do 5. veljače, kada mu ističe rok.

Prema riječima ruskog zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova, sporazum je potpisan pod uvjetima Moskve „bez ikakvih preduvjeta i bez ikakvih dodataka“.

Drugim riječima, onako kako je još bivšem predsjedniku SAD-a u listopadu prošle godine predložio ruski čelnik Vladimir Putin. Trump taj prijedlog nije želio prihvatiti, već je najprije produljenje uvjetovao priključenjem istome i Kine (od čega je naknadno odustao kada je postalo jasno da Peking na to ni pod koju cijenu neće pristati s obzirom na svoj veliki zaostatak u segmentu strateškog nuklearnog naoružanja za dvjema nuklearnim velesilama), da bi potom tražio da se u novi ugovor ili njegovo produljenje obvezno  uvrste i pojedini novi obrasci ruskog nuklearnog naoružanja kojih u START-u 3 nije bilo, a što je Moskva odbijala.

Putin je ruskom parlamentu – Državnoj Dumi, predao prijedlog zakona o ratifikaciji sporazuma o produljenju. Dokumentom je predviđeno petogodišnje razdoblje trajanja ugovora – do 5. veljače 2026. godine.

Ugovor START 3 (START) između Rusije i Sjedinjenih Država stupio je na snagu 5. veljače 2011., a potpisali su ga tadašnji predsjednici dviju zemalja Barack Obama i Dmitrij Medvedev. Njime se predviđa da će svaka strana smanjiti svoj nuklearni arsenal tako da za sedam godina i u budućnosti ukupan broj naoružanja ne prelazi 700 interkontinentalnih balističkih projektila, balističkih projektila na podmornicama i teškim bombarderima, kao i 1.550 bojnih glava i 800 raspoređenih i nerazmještenih lansirnih uređaja.

Danas je START 3 jedini postojeći ugovor o ograničenju naoružanja između Rusije i Sjedinjenih Država i u slučaju da se ne produži, na svijetu više ne bi bilo sporazuma koji ograničavaju arsenale najvećih nuklearnih sila.
 

 

Komentari

komentar

You may also like