SAD i Rusija u Beču će razgovarati o kontroli naoružanja. Što će biti sa Startom 3?

Američki Bloomberg, pozivajući se na predstavnika State Departmenta, objavio je  kako će se u Beču, 22. lipnja, održati pregovori između SAD-a i Rusije po pitanju kontrole naoružanja.

Na satanku će američku stranu predstavljati posebni predstavnik predsjednika Trumpa za kontrolu naoružanja Marshall Billingsley, a rusku zamjenik ministra vanjskih poslova Sergey Ryabkov.

Bloombergov izvor nije isključio da se na tom sastanku otvori i mogućnost za produljenje postojećeg sporazuma o strateškom nuklearnom naoružanju između dviju država – poznatiji i kao Start 3, koji istječe krajem veljače 2021.g., ali uvijek uz onaj obvezan „ali“. Tj. u slučaju „da Rusija odluči i Kinu privući na te pregovore, koji bi se usmjerili na kontrolu nad nuklearnim arsenalom svih triju država“.

Prema riječima Bloombergovog izvora iz State Departmenta, koji je želio ostati anoniman, SAD su pozvale Kinu na sudjelovanje u bečkim pregovorima. Međutim kineske se službene osobe sve do sada suzdržavaju trostranog susreta po navedenom pitanju, tvrdeći kako Kina snažno zaostaje za SAD-om i Rusijom, koje zajednički raspolažu s više od 90% svjetskog atomskog naoružanja. On smatra kako se  taj desetogodišnji sporazum, posljednji između dviju država koji se odnosi na atomsko naoružanje, u slučaju suglasnosti obiju strana može produljiti na još pet godina, ali je i dodao kako je još prerano govoriti hoće li se o tome u Beču razgovarati.

Podsjećamo kako je američki predsjednik Donald Trump već od ranije pozivao Rusiju da u pregovore po tom pitanju pozove i Kinu, a Rusija je tvrdila kako ona nikoga na silu u nešto što on ne želi uvući ne može. Američka administracija  ustraje u svom zahtjevu, jer smatra kako neovisno o tome što Kina ima znatno manje nuklearnog oružja od SAD-a i Rusije, ona svejedno ubrzano jača svoj nuklearni potencijal.

Tako je Marshall Billingsley 21. svibnja u svom tvitu napisao i slijedeće: „Kina mora biti dio sporazuma i mora se prestati kriti iza Velikog Zida Tajni. Težnja za statusom velike države znači i  usvajanje odgovornosti za veliku državu. Ne smije biti nikakvog tajnog jačanja nuklearne moći“. S ovim se teško ne složiti, samo je pitanje koliko su i druge strane u toj „velikoj igri“ uvijek transparentne i privržene slovu sporazumima.





Dakle, razumljiva je i američka želja za zajedničkim trojnim dogovorom, ali i kineski stav koji polazi od teze kako je najprije potrebno stvoriti nuklearni paritet između svih triju strana, kao preduvjet za kasnija zajednička ograničenja kroz novi sporazum. Kako će na kraju to sve završiti za sada ne zna nitko, s obzirom kako se radi o dvije – dijametralno suprotne polazišne pozicije. A vremena do isteka postojećeg sporazuma Start 3 sve je manje, a zapravo je već i sada jasno kako se u međuvremenu neće moći postići novi sporazum s još jačim ograničenjima i većim brojem nuklearnog arsenala predviđenog za uništavanje (kolokvijalno nazvanog Starta 4), već će biti veliki uspjeh ako se i ovaj postojeći produži na još pet godina.

Komentari

komentar





You may also like