SAD i S. Arabija pokrenule zajedničku vojnu vježbu „Naval Defender 21“

Mješovita pomorska vježba Naval Defender 21 između kraljevskih saudijskih pomorskih snaga i američke mornarice počela je u četvrtak u Pomorskoj bazi kralja Abdul Aziza (KANB), sjedištu Istočne flote u Jubailu, uz sudjelovanje britanske kraljevske mornarice i u nazočnosti zapovjednika saudijske Istočne flote, viceadmirala Majed bin Hazza Al-Qahtanija koji će nadgledati vježbu.

Cilj vježbe je podići borbenu spremnost i proširiti suradnju dviju snaga po pitanju pomorske sigurnosti i osiguravanja zaštite teritorijalnih voda, kao i razmjeni borbenog iskustva.

Zapovjednik vježbe, kontraadmiral Awwad bin Rashid Al-Enezi, izjavio je kako će ona poboljšati zaštitu saudijskih teritorijalnih voda, obala i luka. Dodao je kako će vježba uključivati ​​predavanja i tečajeve koje će održavati sudionici iz SAD-a i Velike Britanije.

Vježba se provodi usred porasta napetosti na Bliskom istoku i prijetnji morskim plovnim putovima, i u sebi nosi potrebu za koordinacijom između američkih pomorskih snaga i najveće arapske monarhije u regiji.

Podsjećamo: tijekom posljednjih nekoliko tjedana iranske oružane snage izvele su nekoliko velikih vojnih vježbi – kako  kopnenih tako i pomorskih, u zoni Perzijskog zaljeva i sjevernog dijela Indijskog oceana, a u njima su, između ostalog, korištene i balističke rakete dugog dometa najnovije generacije (vidi poveznicu ispod teksta). Navedene saudijsko-američke vojne vježbe očito su reakcija na takve iranske poteze, što sve skupa samo pridonosi jačanju napetosti u bliskoistočnoj regiji.

 





Iran lansirao balističke rakete

 





Komentari

komentar

You may also like