SAD i Saudijska Arabija održat će zajedničke vojne vježbe

Sjedinjene Države i Saudijska Arabija, tradicionalno veliki bliskoistočni partneri, nastavljaju s jačanjem međusobne vojne suradnje, uglavnom temeljene na zajedničkoj protuiranskoj platformi, usprkos proklamiranih političkih najava Bidenove administracije i osobno predsjednika Bidena koje idu u smjeru eventualnog smanjenja napetosti s Iranom i razgovoru oko njegovog nuklearnog programa – konkretno, povratka SAD-a u nuklearni sporazum iz kojeg ih je jednostrano povukla Trumpova administracija, uz određene prethodne ustupke koji bi trebali stići sa strane Teherana. Kako sada stoje stvari, do ozbiljnijeg pomaka u američko-iranskim odnosima teško da će doći u skoro vrijeme, a što prije svega odgovara interesima Saudijske Arabije i Izraela kojima je veliki i utjecajni Iran “trn u oku”.

Prema danas prispjeloj vijesti, objavljenoj od strane panarapskog medija Al-Arabiya, kopnene snage Saudijske Arabije završile su sve pripreme za pokretanje zajedničkih vježbi s američkim kopnenim snagama na tlu te zemlje.

Vojna vježba, službenog naziva Falcon Claws 3 („Sokolove kandže“), trebala bi početi sljedeći tjedan na sjevero-zapadu Saudijske Arabije. Posljednja ovakva vježba – Falcon Claws 2 – održana je u prosincu 2020. godine.

Vježbe će se održati u vrijeme pojačanih napetosti u bliskoistočnoj regiji, prije svega vezanim uz jemenski ratni sukob i intervenciju saudijske koalicije u tu zemlju od ožujka 2015.g., i gdje ona sada, zapravo, sama ratuje protiv šijitskih pobunjenika huta. Njih je, opet, Bidenova administracija ubrzo nakon dolaska na vlast skinula s popisa terorističkih organizacija, što je, kako se smatralo, trebalo dovesti do pozitivnog odgovora od strane Teherana koji hute politički i logistički podupire, i do postupnog završetka tog dugog, besmislenog i izrazito krvavog rata, prepunog zločina sa strane intervencionističkih snaga protiv civilnog stanovništva te zemlje.

 

 





Komentari

komentar

You may also like