SAD i saveznici spremi „nanijeti oštru bol“ Rusiji u slučaju agresije na Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države i saveznici spremni su “nanijeti oštru bol” Rusiji u slučaju njezine “invazije” na Ukrajinu, izjavila je podtajnica američkog State Departmenta za politička pitanja Victoria Nuland u intervjuu za Financial Times.

Američka administracija pripremila je 18 scenarija djelovanja u slučaju “ruskog napada na Ukrajinu, o čemu se u posljednje vrijeme raspravlja i na Zapadu i u Kijevu, kazala je Nuland.

“Neću preliminarno govoriti o 18 različitih scenarija. Samo ću reći da smo moji saveznici i ja spremni brzo nanijeti oštru bol ako Rusija napravi bilo kakav potez (u navedenom smjeru, op.GN.)”, kazala je visoka službenica State Departmenta.

Istodobno, prema njenim riječima, Washington želi nastaviti dijalog s Moskvom i već priprema odgovor na njezine prijedloge o sigurnosnim jamstvima. Kazala je kako odluka o nastavku dijaloga ovisi o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

“Želimo nastaviti razgovor. Vjerujemo da to treba učiniti na temelju reciprociteta, naime, oni će izraziti svoje pritužbe, ali i mi imamo svoje zabrinutosti”, kazala je Nuland.

Dodala je da Washington priprema pisani odgovor na prijedloge ruske strane. Također je pojasnila da se države nadaju rješavanju krize oko Ukrajine diplomatskim putom.





Podsjećamo: jučer je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na godišnjoj medijskoj konferenciji izjavio kako nakon ovotjednih sastanaka Moskva čeka jasne odgovore u pisanom obliku, a izgledi za postizanje sporazuma „sada ovise o Sjedinjenim Državama“.

Drugim riječima Moskva i Washington prema širokoj javnosti iskazuju čvrstoću i nepokolebljivost u svojim stavovima, pri čemu i jedna i druga strana izjavama ovakvoga tipa unaprijed pripremaju auditorij kako bi mogle optužiti onu drugu u slučaju neuspjeha novih pregovora do kojih će sigurno doći.

 





Komentari

komentar

You may also like