SAD i službeno dobile novog predsjednika! Održana inauguracija Joe Bidena

Sjedinjene Američke Države i službeno su dobile novog predsjednika. Radi se, naravno,  o Joe Bidenu, koji je danas, 20. siječnja, položio svečanu prisegu, čime je postao 46. predsjednik SAD-a. To je uspio u svom trećem pokušaju te će sa svojih 78. Godina života preuzeti Bijelu kuću kao najstariji predsjednik u povijesti te zemlje. 

Prije njega zakletvu je položila Kamala Harris , koja je tako postala prva žena u američkoj povijesti koja će obnašati dužnost potpredsjednice države.

Prije svečane  inauguracije, Lady Gaga otpjevala je američku himnu.

Sumornu, skoro pa apokaliptičnu  atmosferu koju su stvorile stroge epidemiološke i u Washingtonu nikad viđene sigurnosne mjere, koje su svečanost lišile onog najvažnijeg, zbog čega se ona i održava i postoji  – ljudi, samo je malo mogla popraviti nazočnost bivših živih američkih predsjednika Baracka Obame, Georgea W. Busha i Billa Clintona, kao i dosadašnjeg potpredsjednika Mike Pencea – sa svojim suprugama.

Naravno, kako je i najavio, inauguraciji nije nazočio sada već bivši predsjednik Donald Trump, koji je Bijelu kuću napustio helikopterom  nekoliko sati prije početka inauguracije.

U svom inauguracijskom govoru novi američki predsjednik izjavio je kako je njegovim dolaskom “demokracija trijumfirala”.





“Ovo je američki dan, ovo je dan demokracije. Dan povijesti i nade u obnovu. Danas slavimo trijumf ne kandidata, već ciljeva. Ciljevi su demokracija. Čula se volja naroda. Ponovno smo shvatili da je demokracija dragocjena, krhka je”, rekao je Biden. … Pozvao je Amerikance na jedinstvo koje će pomoći “suočiti se sa svim … izazovima”  za Sjedinjene Države.

Biden se obvezao biti predsjednikom svih Amerikanaca i boriti se za sve, uključujući i one koji ga nisu podržali na izborima.

Prema njegovim riječima, Washington namjerava obnoviti saveze s drugim državama i ponovno će “komunicirati sa svijetom”.





“Neću se voditi primjerom naše snage, već snagom našeg primjera”, objasnio je dodajući kako će Sjedinjene Države biti snažan i pouzdan partner u miru i sigurnosti …

Naglasio je kako Sjedinjene Države moraju puno učiniti kako bi prevladale posljedice pandemije, uključujući i ekonomsku sferu. Uz to, uvjeravao je da će se boriti i pobijediti ekstremizam i domaći terorizam.  Kao predsjednik najavio je minutu šutnje u znak sjećanja na žrtve pandemije koronavirusa.

“Molim vas da se na trenutak pridružite tihoj molitvi u spomen na one koje smo izgubili tijekom protekle godine zbog pandemije. Svih ovih 400 tisuća … Amerikanaca: majki, očeva, muževa, supruga, sinova, kćeri, prijatelja , susjeda, kolega”, rekao je Biden uoči minute šutnje.

Bijela kuća je objavila je Bidenove prioritete u  voođenju politike i zemlje:

borba protiv pandemije koronavirusa; klima; rasna jednakost; ekonomija; imigracija; obnavljanje američkih pozicija u svijetu.

 

 

Komentari

komentar

You may also like