SAD i Ukrajina usvojile zajedničku izjavu o Sjevernom toku 2

Kijev i Washington protive se plinovodu Sjeverni tok 2 i smatraju ga prijetnjom europskoj energetskoj sigurnosti, kaže se u njihovoj zajedničkoj izjavi o strateškom partnerstvu.

Tekst je objavljen na službenoj web stranici ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog, koji boravi u posjetu Sjedinjenim Državama i gdje se jučer susreo s predsjednikom Joe Bidenom.

Sjedinjene Države namjeravaju očuvati “tranzitnu ulogu” Ukrajine i osigurati “sigurnost opskrbe tijekom ovog prijelaznog energetskog razdoblja”, kao i spriječiti uporabu plinovoda “kao geopolitičkog oružja”. U tu svrhu Washington će nastaviti primjenjivati ​​različite mjere i instrumente energetske diplomacije, uključujući uz pomoć višeg savjetnika za energetsku sigurnost Amosa Hochsteina, navodi se u tekstu.

“Ukrajinska i američka vlada podupiru napore za povećanje kapaciteta za opskrbu Ukrajine plinom iz različitih izvora”, i jačaju energetsku sigurnost Ukrajine “kroz politiku održivih, učinkovitih i dugoročnih rješenja podržanih tekućom reformom korporacijskog upravljanja”, navodi se u priopćenju.
 

Komentari

komentar

You may also like