SAD i V. Britanija o priznavanju talibanske vlade

Nakon što je 7. rujna talibanski pokret obznanio sastav svoje privremene vlade, u međunarodnoj zajednici još se „lome koplja“ oko toga treba li ona biti priznata ili ne s obzirom kako u njoj nije prisutan traženi element uključivosti tj. da u njezinom sastavu budu i predstavnici svih etničkih i manjinskih grupa.

S druge strane talibani tvrde kako su pregovori s predstavnicima oporbenih snaga predugi i da ne daju željene rezultate, zbog čega su bili primorani na formiranje svoje privremene vlade kako bi se zaustavio vakuum vlasti u zemlji i počelo s nužnim djelovanjem na rješavanju nagomilanih problema socijalne, gospodarske i financijske prirode.

Na temu priznavanja talibanske vlade u Kabulu sinoć su razgovarali američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Boris Johnson. Prema današnjem priopćenju Johnsonovog glasnogovornika nakon obavljenog razgovora, obojica su se složili da bi međunarodno priznanje radikalnog talibanskog pokreta trebalo biti koordinirano, ali ne bezuvjetno, tj. da mora uključivati poštivanje ljudskih prava. Pri tom su u priopćenju Downing Streeta diplomatski pristup nazvali najučinkovitijim načinom „sprječavanja humanitarne krize i očuvanje postignutog u Afganistanu“.

 

Komentari

komentar





You may also like