SAD i V. Britanija provele zajedničku vojnu vježbu s dronovima u Perzijskom zaljevu

Američka mornarica održala je zajedničku vježbu bespilotnih letjelica s Ujedinjenim Kraljevstvom u petak u Perzijskom zaljevu, testirajući iste bespilotne letjelice za nadzor koje je Iran dvaput zaplijenio posljednjih mjeseci na Bliskom istoku, izvijestio je medij Defense News.

Vježba dolazi nakon što je američka mornarica odvojeno rekla komercijalnim brodarima na širem Bliskom istoku da će nastaviti koristiti bespilotne letjelice u regiji i upozorila ih da ne ometaju njihove operacije.

Vježba bespilotnih letjelica – i američko obećanje da će ih nastaviti koristiti – dolazi u jeku napetosti između SAD-a i Irana na morima i šire, usred zastoja pregovora o iranskom nuklearnom sporazumu koji se održavaju u Beču, ali i u vrijeme masovnih prosvjeda koji posljednjih tjedana potresaju tu zemlju.

U vježbi dronova sudjelovala su dva američka i dva britanska ratna broda u Perzijskom zaljevu, izjavio  je zapovjednik. Timothy Hawkins, glasnogovornik američke 5. flote mornarice sa sjedištem u Bahreinu.

Sjedinjene Američke Države više su puta proglasile svoju odgovornost za sigurnost u području Sueskog kanala, Crvenog mora, Hormuškog tjesnaca, Omanskog i Perzijskog zaljeva. Američki predsjednik Jimmy Carter još je u siječnju 1980. izjavio da je Perzijski zaljev zona “posebnih interesa” za Washington.

 





Komentari

komentar

You may also like