SAD i WHO žele nove i “transparentne” studije o porijeklu virusa

Američki državni tajnik Anthony Blinken susreo se u srijedu s glavnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom u Kuvajtu kako bi dogovorili izradu dodatnih studija vezanih uz otkrivanje što je prouzročilo pandemiju virusa COVID-19, prenosi Reuters. Tvrde da su takva istraživanja potrebna za bolje shvaćanje pandemija u budućnosti.

WHO već jest proveo istraživanje u Kini početkom godine, ali istraživači koji su provodili istraživanje su bili ozbiljno ograničeni na više razina. Mogućnost da je virus pobjegao iz laboratorija nisu niti mogli zbilja istražiti, a svi obilasci i procedura ove kratke “istrage” bili su uz nazočnost i vodstvu kineskih znanstvenika. Na kraju su izaslanici WHO održali protokolarnu konferenciju zajedno s predstavnicima kineskih vlast. Tada je čak i predsjednik WHO, organizacije koja ima jake financijske i društvene veze s Pekingom, izjavio kako su potrebne daljnje studije o porijeklu.

Prošlog tjedna su došle prve glasnije najave WHO-a da bi ušli u drugu i dublju fazu proučavanja porijekla. Iz Pekinga su rekli da su jako iznenađeni i da neće sudjelovati u istrazi. Tvrde da je tema politizirana. Zamjenik ministra zdravlja Zeng Yixin, tvrdi da je WHO pokazao “nepoštivanje zdravog razuma i aroganciju prema znanosti”, piše BBC. Kina je odbila planove za dodatne preglede laboratorija i tržnica na svom teritoriju.

Na jučerašnjem sastanku Blinkena i glave WHO-a je “naglašeno kako u sljedećoj fazi istraga mora biti pravodobna, utemeljena na dokazima, transparentna i trebaju je voditi stručnjaci na koje se neće moći utjecati”, stoji u priopćenju State Departmenta. U objavi SAD-a suptilno daju do znanja da nisu zadovoljni dosadašnjom suradnjom Kine.

Komentari

komentar





You may also like