SAD Indiji dozvolile kupovati do 300 tisuća barela iranske nafte dnevno

Polako pristižu novi podaci vezani uz jučer uvedene američke protuiranske sankcije i olakšice koje su po tom pitanju SAD-e omogućile za pojedine države, vezano uz daljnje kupovanje iranske nafte. Tako je danas objavljeno, kako je Indiji, u okviru posebne dozvole američke strane, omogućena kupnja do 300 tisuća barela iranske nafte dnevno.

„Posebna dozvola SAD-a u okviru protuiranskih sankcija omogućava indijskim rafinerijama uvoz do 300 tisuća barela nafte dnevno“, naveo je Bloomberg, pozivajući se na vlastite izvore. Rok takvog načina poslovanja iznosi 180 dana.

Iran je 2017. godine u Indiju izvozio oko 450 tisuća barela nafte dnevno, a u 2018. on je povećan ma razinu od 560 tisuća barela na dan.

Američka administracija želi iranski izvoz nafte „svesti na nulu“, međutim, po tom pitanju naišla je na puno veći otpor svojih saveznika i partnera u svijetu nego što je očekivala. Iz tog razloga bila je primorana na kompromisna riješenja (prema svojem tumačenju, privremenog, polugodišnjeg karaktera), pa je jučer državni tajnik Mike Pompeo i službeno objavio spisak od osam zemalja kojima će se i dalje omogućiti neometan uvoz iranske nafte ali u samnjenom obujmu. Radi se o Japanu, Južnoj Koreji, Kini, Indiji, Tajvanu, Turskoj, Grčkoj i Italiji.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like