SAD Indiji nude zrakoplove F-35 u zamjenu za ruske PZO sustave S-400

Kolika se borba na svjetskom tržištu naoružanja vodi između SAD-a i Rusije, koja Amerikancima sada predstavlja najveću konkurenciju i u kvalitativnom i u cjenovnom smislu, svjedoči i slijedeća vijest koju je 13. lipnja objavio medij The Econimist Times:

SAD Indiji mogu predložiti kupnju lovaca 5. generacije F-35, uz uvjet da New Delhi odustane od kupnje ruskog PRO sustava S-400 „Triumf“ na već potpisani sporazum u iznosu od 5,4 milijarde dolara.

„SAD su pojačale pritisak na Indiju u svezi u listopadu prošle godine potpisanog sporazuma o isporuci S-400. Visokopozicionirani predstavnik Washingtona izjavio je kako će se to neposredno odraziti na svu suradnju (dviju država) u sferi visokih tehnologija“, piše ET.

Podsjećamo: Indija i Rusija potpisale su sporazum o kupnji S-400 u listopadu prošle godine, tijekom službenog posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina New Delhiju.

Indijska vlada s pozornošću prati stanje vezano uz posao Rusije i Turske po pitanju isporuka S-400 za iznos od 2,5 milijardi dolara, kao i prijetnje kojima je Ankara izložena od strane Washingtona vezano uz izbacivanje Turske iz programa proizvodnje zrakoplova F-35. The Economist Times navodi kako će indijsko Ministarstvo obrane uskoro objaviti tender o nabavki 111 lovaca za svoje zračne snage u okviru programa strateškog partnerstva. Indijske zračne snage također pripremaju tehničke preduvjete koji se odnose na kupnju 57 vojnih zrakoplova.

„U vrijeme dok iz Indije nisu stigli službeni zahtjevi, a SAD nisu predlagale isporuke F-35, ti zrakoplovi se smatraju jedinstvenom zračnom platformom koja u slučaju modernizacije i jačanja (odgovarajućim) oružjima može uništiti sustave S-400, koji su isporučeni Kini“, naglašava spomenuti medij.





Prema informacijama ET, „poput Turske, i Indija je čvrsto privržena kupnji S-400, pri čemu čak i djelomična otplata toga posla može učiniti mogućim (američke) sankcije protiv New Delhija, koje su namjenjene u odnosu na kupce oružja iz Rusije“. To se temelji na američkom zakonu CAATSA, o suprostavljanju protivnicima Amerike posredstvom sankcija.
Medij dalje navodi: „Iako je postojalo mišljenje kako će SAD za Indiju učiniti ustupak i neće primjeniti sankcije u okviru CAATSA, posljednje izjave Washingtona ne idu tome u prilog.“ Washington ne razmatra isporuke novih američkih vojnih zrakoplova državama koje imaju sustave S-400, jer njihovi tehnički podaci mogu biti iskorišteni za modifikacije i povećanje bojevih mogućnosti toga sustava.

Novina na kraju piše slijedeće: „S ciljem sprječavanja indijske kupnje S-400 SAD su njoj predložile američke raketne sustave NASAMS II za protuzračnu i proturaketnu obranu regije glavnoga grada New Delhija. K tome dodatno SAD također vode pregovore s Indijom o isporuci sustava PRO THAAD i Patriot (PAC-3), cijene kojih značajno previsuju cijenu S-400.“

SAD vrše pritisak na Indiju da odustane od kupnje ruskih sustava S-400





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like