SAD: Inflacija od 7.9% te značajan rast cijena goriva i hrane

Cijene su rasle u SAD-u kroz prošli mjesec, a stopa inflacije iznosila je 7.9%. To je najveći godišnji skok od 1982. i više od stope od 7.5% zabilježene u siječnju. Povećani su troškovi za energiju, hranu i najam stanova, piše BBC.

Predsjednik Joe Biden i dužnosnici središnje banke pod pritiskom su da obuzdaju rastuće troškove. Očekuje se da će Federalne rezerve podići kamatne stope i da će to biti odlučeno na sastanku ovog mjeseca. U Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je inflacija u siječnju dosegla 5.5 posto, Engleska banka je već povećala stope, dok je Europska središnja banka danas najavila da će ukinuti neke od svojih poticaja iz doba pandemije. Na konferenciji za novinare predsjednica ECB-a Christine Lagarde rekla je: “Rat će imati ekonomski utjecaj na gospodarsku aktivnost i inflaciju kroz nekoliko faktora: veće cijene energenata i roba, poremećaji međunarodne trgovine i slabije međusobno povjerenje”.

SAD i drugi dijelovi svijeta već se mjesecima bore s visokom inflacijom jer je, s jedne strane porast potražnje nakon pandemije, a s druge strane su problemi u opskrbi te nedostatak radne snage. Cijene energije u SAD-u skočile su u veljači za 3.5 posto, dok je cijena benzina porasla za čak 6.6 posto, prema mjesečnom izvješću Ministarstva rada o potrošačkim cijenama.

Cijene prehrambenih proizvoda u SAD-u su prošlog mjeseca skočile za 1.4 posto te rastu cijene mesa, voća i povrća. Cijene hrana je narasla za 8.6% na godišnjoj razini, što je najveći godišnji skok od 1981. Analitičari očekuju da će povećani troškovi energije i drugih proizvoda zbog rata još više potaknuti američku inflaciju u ožujku koja bi mogla dosegnuti stopu veću od 8%.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će se sankcije uvedene Rusiji okrenuti protiv samog Zapada, što će dovesti do viših cijena hrane i energije te da će Moskva riješiti svoje probleme i postati jača, prenosi Al Jazeera. “Najavili su da zatvaraju uvoz ruske nafte na američko tržište. Cijene su tamo visoke, inflacija je neviđeno visoka i dosegnula je povijesne maksimume. Pokušavaju svaliti posljedice vlastitih grešaka na nas. Nemamo apsolutno nikakve veze s tim”, rekao je Putin koji je još ranije zapadne sankcije prozvao “ekonomskim ratom”.

Komentari

komentar

You may also like